pühapäev, 10. august 2008

Turniirimäärustest

Eelmises kommentaaris oli juba juttu sellest, et ainult malekoodeksi tundmisest Hispaania rahvusliku kohtuniku nimetuse saamiseks ei piisa. Siinkohal vaatleme mõningaid küsimusi turniirimääruste ja śveitsi süsteemi kohta, millele tänavustel eksamitel vastust oodati.
Kõigepealt siis turniirimäärused:

1. Kust ei tohi käigul olev mängija kohtuniku loata lahkuda, kas mängukohast, mängusaalist või mängualalt?
Vastuse leiame õieti juba koodeksist. Art. 12.5 keelab kohtuniku loata lahkumise mängukohast. See on siis üsna piiratud ala, kus mängulauad paiknevad. Teiste laudade vahel eriloata liikuda ja konkurentide mängu jälgida võib, kogu saalis mitte. Mänguala on hoopis laiem mõiste, kuhu kuuluvad ka puhkeruumid, söögi- ja suitsetamiskohad ning ka muud kohtuniku poolt määratud kohad.

2. Kas FIDE lubab ringsüsteemis turniiridel korraldada piiratud loosimist, nii et osavõtjad ei saa endale suvalisi loosinumbreid võtta?
See on lubatud turniirimääruste art. 9g ja 9h alusel, kusjuures kohe vaadeldavad Varma tabelid on siin üheks võimaluseks.

3. Mis on õige ja mis vale esitatud väidetes Varma tabelite kohta?
Õige on ilmselt see, et neid tabeleid kasutatakse vältimaks sama föderatsiooni (aga miks mitte ka sama klubi) mängijate kohtumisi 3 viimases voorus. Neid saab kasutada turniiridel, kus on 10-24 mängijat. Esimesena võtavad loosi mängijad föderatsioonist, kellel on kõige rohkem esindajaid. Kui kahel või enamal föderatsioonil on sama arv mängijaid, määratakse loosivõtmise järjekord FIDE riigikoodide tähestikulise järjekorraga. Sama föderatsiooni mängijatel on määravaks nende nimede tähestikuline järjekord.

4. Mis on ja mis ei ole võistkonna kapteni ülesandeks?
Kapten esitab ettenähtud ajaks nimekirja oma võistkonna mängijatest, kes antud voorus mängivad, ta võib anda oma mängijatele nõu, kas pakkuda viiki, viigipakkumine vastu võtta või partii alla anda ning ta peab matśi lõpul alla kirjutama matśiprotokollile, informeerides sellega kohtunikku matśi tulemusest. Seda aga, et kapten võiks endale mängukohast lahkudes asendaja määrata, turniirimäärused ei ütle.

Ja küsimusi śveitsi süsteemist.
1. Reitingutel põhinevas śveitsi süsteemis (Hollandi süsteem) märgitakse paarimisel väga tähtsat terminit sümboliga "X". Mis see on?
X on paarimiste arv kas homogeenses või heterogeenses punktigrupis, mis ei vasta kõigile värvieelistustele. Arvestatakse seda niimoodi:
V - mängijate arv, kelle värvieelistus on valge,
m - mängijate arv, kelle värvieelistus on must,
q - mängijate arv punktigrupis, jagatud 2-ga ja ümardatud ülespoole.
Kui m>v, siis x=m-q, muidu x=v-q.

2. Paaritakse numbrid 5 ja 9. Nende senised vastased ja värvid on järgmised:
5: 27, 19, 8, 2, 1, 3, 6, 9 MVMVMV MV
9: 31, 38, 4, 20, 8, 11, 7, 5 -VMVVMVM
Kuidas määrata värvid?
Mõlema mängija värvieelistus on must. 5 on mänginud värvidega 4V : 4M, 9 värvidega 4V : 3M. Seega on 5 värvieelistus nõrk, 9 oma tugev. Nii peaks paar olema 5 - 9.

3. Millised on reitingutel põhinevas śveitsi süsteemis paaride reastamise põhimõtted?
Nendeks on: 1) paari kõrgema mängija punktide arv,
2) paari mõlema mängija punktide koguarv,
3) paari kõrgem asend reitingute järgi.

4. Turniir peetakse FIDE śveitsi süsteemi järgi /ilmselt siis Limi süsteem/. Üks mängija palub seletada, mille poolest erineb see turniir śveitsi süsteemi põhiprintsiipidest. Millised on need 6 põhiprintsiipi, mis FIDE ette kirjutab?
Seoses Limi meetodi kinnitamisega FIDE kongressil 1987 sõnastati need järgmiselt:
1) Mängitavate voorude arv tuleb eelnevalt teatada.
2) Samad mängijad kohtuvad omavahel vaid ühel korral.
3) Paaridesse määratakse mängijad, kellel on samasugune või võimalikult lähedane punktide arv.
4) Kui võimalik, antakse mängijale valged ja mustad malendid samasugune arv kordi.
5) Kui võimalik, antakse mängijale teistsugune värv kui eelmises voorus.
6) Mängijate lõplik järjestus määratakse kogutud punktide arvu järgi: 1 punkt võidu, 1/2 punkti viigi ja O punkti kaotuse eest. Mängija, kelle vastasmängija ei tule ettenähtud partiid mängima, saab 1 punkti.
Muide ei lange need printsiibid täielikult kokku 1985.a. kongressil kinnitatud śveitsi süsteemis turniiride 6 printsiibiga. Ega ma teagi, kumbi hispaanlased mõtlevad.
Lembit

Kommentaare ei ole: