pühapäev, 30. detsember 2007

Sõna kohtunikust

Hommikul sain ajakirja "64" järjekordse numbri - juba uue aasta oma, uut laadi formaadi ja kujundusega. Kena ja huvitav, kuigi algul ehk veidi harjumatu. Kahjuks on need ajad, kui Vladimir Dvorkovitś seal oma koodeksikommentaare ja muid kohtunikutegevust puudutavaid materjale avaldas, pöördumatult möödas. Ajuti võis ju nende mõningate seisukohtadega vaielda ja mulle tundus, et vahel ei lugenud ta mõnest reeglist välja just seda, mida sinna minu arust kirjutatud oli, aga huvitavad olid need igal juhul. Ja tema paljutõotav internetikülg vastustega reegliküsimustele sai ilmuda vaid ühe korra.



Vastse numbri sisukorrast aga leiame Albert Plutniku artikli "Sõna malekohtunikust" - tervelt neli lehekülge. Kas traditsioon taastub? Sedapuhku on aga tegemist mälestuslooga, sest just täna oleks Volodja saanud 70-aastaseks (lahkus ta elavate seast kaks ja pool aastat tagasi). Kellele ajakirjanumber kätte puutub, tasub see materjal kahtlemata lugemist ning mitte ainult seepärast, et mälestusloole kohaselt seal lahkunut tagantjärele igati kiidetakse ja tema iseloomust kõik positiivsed jooned esile tuuakse. Ehk on vähemalt niisama oluline see, et autor püüab esile tuua malekohtuniku töö olulisust. Jään sellega igati nõusse. "Selles inimeses ühinesid imepäraselt hingeline soojus ja kompromissitu õiglus", nii nagu igas kohtunikus peakski.



Plutnik küsib: "Kas on meie mällu jäänud palju kohtunike nimesid, kes laitmatult ja andekalt määrasid musta-valgeruudulisel laual õiguskorda?" Liiati on ju kohtunikul, kes ise kunagi pole olnud tippmängija, märksa raskem saavutada autoriteeti kui neil, kes oma tuntuse võidavad kõigepealt kätte mänguga. Vaja on arukust, taktitunnet, oskust end valitseda, hoidumist kiirustamisest otsuste tegemisel.





Olin Volodjaga aastakümneid tihedates suhetes, vist rohkem kui ühegi teise kohtunikuga väljaspoolt Eestit. Tippvõistlustele jõudis ta minust mõnevõrra hiljem, tegutses aga hulk aega kunagise NSVL Maleföderatsiooni vastutava sekretärina ja lõpus Venemaa kohtunikekogu esimehena. Arutasime koos kõikvõimalikke maleasju, toimisime ühiselt mitmesugustel võistkondlikel võistlustel, aga ka näiteks Malta olümpial ja Palma de Mallorca suurel śveitsil. Meie maletajad peaksid teda mäletama kasvõi Euroopa noorte ja juunioride meistrivõistluste ajast 1997, kui ta korraldas arvutipaarimist ning oli mulle ka kõiges muus abiks. Ka Volodja pühendusega riiulil olev koodeksitõlge on minu arvates märksa originaalilähedasem kui need venekeelsed tekstid, mis mulle hiljem on kätte juhtunud.



Plutnik lõpetab oma artikli veidi filosoofiliselt: "Kohtunik käigustab kellad, kui malepartii algab. Vahel võib ta aga ka mingil määral neil kelladel aega määrata. Määrata, kas nad ei jää elust maha ja kas nad käivad ajaga kaasas. Kui see on muidugi esmaklassiline kohtunik."
Lembit

Kommentaare ei ole: