kolmapäev, 9. aprill 2008

Mobiilihelinad jälle päevakorral

Pühapäeval teatas Austraalia veebileht, et taas on tõusnud päevakorda, kas mitte asendada heliseva mobiili eest määratav kaotus esimene kord hoiatusega. Kriitikat koodeksi artikli 12.2b kohta Kui mängija mobiiltelefon heliseb mängualal partii ajal, kaotab see mängija partii on vahetevahel varemgi kuulda olnud, kuid seekordne teade vajab rohkem tähelepanu seetõttu, et selle taga on FIDE reeglite komitee sekretär ja korraldajate komitee esimees Stewart Reuben.

Nagu reeglitega ikka nii jagunevad ka seekord austraallaste arvamused vähemalt kaheks. Need, kes on juba reegliga harjunud, leiavad, et mängijad teavad nii reeglit kui karistust ja seda, et see ellu viiakse. Reegel lahendab pettuste probleemi, milleks ta ju koodeksisse võetud oligi. Lihtne reegel lihtsa karistusega - lülita välja või riski helisemise korral kaotusega. Kui minna üle hoiatustele, siis hakkaksid mobiilid turniirisaalis pidevalt helisema. Keegi ei hakkaks siis enam mobiile välja lülitama, vaid teeks seda alles pärast hoiatust. Nii korduks see iga voor.

Need, kes leiavad, et karistuse automaatse määramisega mindi liiale, ei vaidle vastu, et petmise eest vääriks mängija küll turniiritabelisse nulli. Tavaliselt rakendatakse seda karistust aga vaikuse häirimise eest. Teistsuguse segamise eest, mis ehk veel rohkem häirib, aga kaotust ette nähtud pole. Petmise eest leiab karistuse ka koodeksi varasematest punktidest. Eriti on mobiilireegel tekitanud ebameeldivaid olukordi kohalikel võistlustel, kus pole alust uskuda, et keegi petaks ja kus täiesti piisaks karmisõnalisest hoiatusest telefoni väljalülitamiseks ja kasvõi selle lähimasse järve viskamiseks.

Sel juhul, kui mängija ütleb, et ootab mingit tähtsat kõnet, paluvad kohtunikud tal telefoni ümber lülitada vaiksele reźiimile ja võtta kõne vastu väljaspool saali. Muidugi on erinevaid mobiile. On neid, mida raske välja lülitada ja neid, mis kipuvad ise taskus tagasi lülituma. Reeglid peavad arvesse võtma kõiki asjaolusid.
Ise olen arvamusel, et kui reeglid ei suuda kindlaks määrata konkreetseid karistusi kõigi süütegude eest, siis poleks seda ehk ka mobiiliartikli puhul vaja olnud. Praeguseks näib siiski, et mobiilikeeluga ollakse juba harjutud ja see enam turniiridel probleemiks ei saa. See ei välista juhtumeid, et ikkagi on mõni mees oma mobiiliga hädas, nagu kasvõi viimasel klubide valikturniiril. Ja keegi ei keela meil voorude algul mängijaid mobiilide suhtes hoiatamast.
Esialgu on tegemist vaid ühe ettepanekuga reeglite muutmiseks. FIDE ametlikku koodeksiprojekti veel pole. Näeme, mida see endaga kaasa tob.
Lembit

Kommentaare ei ole: