kolmapäev, 16. juuli 2008

Geurt mobiilidest

Mobiilihelinate mõju partiide tulemustele oleme korduvalt käsitlenud, viimati vist 9.IV
Mobiilihelinad jälle päevakorral ja 25.VI Viimaseid pudemeid juuniveerust. Ühe Malaisia maletaja mitmele küsimusele vastab Geurt Gijssen oma tänases Chesscafe veerus. Kuivõrd tegemist on RC esimehe seisukohtadega, siis ärgem vaielgem ja võtkem need juhindumiseks. Ühtlasi võtkem arvesse, et koodeksi mobiiliartikkel on üks neist, mis Dresdenis muutmisele tuleb. Ka Geurt rõhutab, et lähtub vastates 1. juulil kehtinud reeglitest.
Art. 12.2b: On rangelt keelatud tuua mängualale mobiiltelefone või muid kohtuniku heakskiiduta elektroonilisi sidevahendeid. Kui mängija mobiiltelefon heliseb mängualal mängu ajal, kaotab see mängija partii. Vastasmängija tulemuse määrab kohtunik.
Mida muutus endaga kaasa toob, ei tea, kuigi ettepanekuid on vilksatanud. Seni on kõneldud vaid
hoolikast ümbertegemisest.

Aga kuidas toimida täna? Aluseks siis küsimused Malaisiast ja Geurti vastused.
1. Mobiil vibreerib, kuid ei helise. Kas seda loetakse ikkagi helisemiseks ja mängija saab kaotuse?
Vooru algul paluvad kohtunikud mängijail tavaliselt oma telefonid välja lülitada. Sel moel lubatakse mängijatel hoida mobiile enda juures, kui need on täielikult välja lülitatud. Seepärast peab kohtunik lugema partii süüdlasele kaotatuks.
2.Mobiil heliseb, kui mängija on teel tualetti. Kas mängija saab siis kaotuse? Ja mis on üldse mänguala?
Mänguala mõiste on lahti seletatud artiklis 12.5: Mänguala määratlusse mahuvad mängukoht, puhkeruumid, paik kehakinnituseks ja suitsetamiseks ning teised kohtuniku poolt määratud kohad.
Helisemine mängualal on samasuguste tagajärgedega kui mängukohas helisemine. Mängija saab kaotuse.
3. Laual on patiseis. Mis siis, kui patt tekib lauale otse enne mobiilihelinat?
Patt lõpetab partii. Kõik, mis juhtub hiljem, on ebaoluline. Seega loeb patt ja partii tulemuseks on viik.
4. Mobiil heliseb just enne vooru algust vahetult kellade käigustamise eel. Mida tähendab "mängu ajal"?
Art. 6.5: Partii alguseks ettenähtud ajal käivitatakse selle mängija kell, kellel on valged malendid.
Kui kellad pole käivitatud, pole mänguaeg alanud ja kohtunikul pole vajadust sekkumiseks. Loomulikult peaks ta aga ütlema, et mängija oma mobiili välja lülitaks.
5. Kas üks mängija ei saaks teist provotseerida, kasvõi sel moel, et ta nädalalõputurniiri viimaseks vooruks poetab vastase jope tasku äraviskamiseks sobiva odava telefoni ning seejärel helistab sellel numbril? Pärast helisemist esitab ta siis taotluse heliseva mobiili kohta?
Geurt peab seda väga räpaseks trikiks. Kui kohtunikul pole sellise sepitsuse kohta mingeid tõendeid, ei jää tal midagi muud üle kui helina eest kaotus fikseerida. Kui on aga selge, mis tegelikult juhtus, siis tuleks partii hoopis trikitajale kaotatuks lugeda ja võimalik on ka tema kõrvaldamine turniirilt. Informeerima peaks juhtunust nii turniiri apellatsioonikomiteed, vastavat maleföderatsiooni kui ka FIDE-t. Need võivad siis määrata rangema karistuse, näiteks keelata turniiridel osalemise mitme aasta jooksul.

Kahel tuttaval sümpaatsel Moskva daamil on sel nädalal juubel.
Vera Kuśleiko oli Tallinnas kohtunikuks Tśiburdanidze - Ahmõlovskaja matśil 1977. IA nimetuse sai ta 1992. Homme aga saab ta 70.
Kui aga küsida, kes on maailmas üldse suurima staaźiga rahvusvaheline arbiter, siis on minu arvates selleks Vera Tihhomirova. Tiitli eksisteerimise algaastatel 1951-53 anti IA nimetus 66 kohtunikule. Kui mu arvepidamine õige on, siis on nendest 65 juba meie hulgast lahkunud, Vera aga peab laupäeval oma 90. sünnipäeva.
Olen temaga koos olnud paljudel võistlustel, eriti mitmesugustel rahvaste ja koolinoorte spartakiaadidel. Kohtunikena koostegutsemist oli küll vähe, sest kui mina tavaliselt juhtisin I finaalgruppi, hoolitses tema samas VNFSV võistkonna eest (Moskva ja Leningrad olid tavaliselt eraldi). Nimelt pandi Vera pärast neljandat VNFSV meistritiitlit peaaegu 30 aastaks Venemaa maleelu juhtima maleföderatsiooni vastutava sekretärina. Tugeva iseloomuga enesekindel ja samal ajal väga suhtlemisaldis naine, kes viimase "64" andmetel oli osanud hoiduda parteisse astumisest. Esmakordsel kohtumisel koolinoorte spartakiaadil Volgogradis 1963 oli ta küll veidi nukker, sest VNFSV jäi kolmandaks, seevastu rahvaste spartakiaadil Riias 1975 aga ülirõõmus, sest VNFSV purustas tookord Moskva sensatsiooniliselt 8,5:0,5.
Palju õnne, mõlemad Veerad!
Lembit

Kommentaare ei ole: