neljapäev, 21. jaanuar 2010

Puuduta ja taotle?

Äsjases Chesscafe veerus on üks Hollandi maletaja tõstatanud küsimuse malendite puudutamisest: Mängija lipp on parajasti mingi vastasmängija malendi löögi all. Loomulikult tuleks see siis kuhugi teise kohta toimetada. Mängija puudutabki lippu, aga kohe käiku ei tee. Mõtleb tükk aega, on siis lipu juba unustanud ja käib hoopis millegi muuga. Siis märkab mängija oma eksitust. On loomulik, et vastasmängija lipuga käimiseks mingit taotlust ei esita. Kas võib mängija oma tehtud käigu tagasi võtta ja lipuga käia. Kas võiks mängija ise vastava taotluse esitada?

Küsimus on kindlasti huvitav, aga ega me koodeksist selget vastust leiagi. Ka RC esimees väidab, et on koodeksi veel kord läbi lehitsenud ega ole vastavat artiklit leidnud.
Lihtsam on asi siis, kui tegemist on tavamalega ja kohtunik ise juhtunut vahetult jälgimas. Art. 13.1 järgi kohtunik jälgib, et malekoodeksist rangelt kinni peetaks, art. 4.3 järgi aga kui käigul olev mängija meelega puudutab malelaual üht või mitut oma malendit, siis peab ta käima esimese puudutatud malendiga, millega saab käia. Niisiis peaks kohtunik omaalgatuslikult vahele astuma ja nõudma lipuga käimist.
Arvan, et seda ka kiiremates mänguliikides, aga kuivõrd seal kohtunik üldjuhul sündmustesse ei sekku, on seal vaja ühe mängija sellekohast taotlust. Kui mängulaud parajasti kohtuniku vaateväljas polnud, siis teise mängija vastuväidete korral pole küll ilmselt midagi teha.

Samas võib seda, kui üks mängija kohe pärast vastase käiku mingit malendit puudutab ja alles siis mõtetesse süveneb, ka vastasmängija häirimiseks pidada.
Geurt toob näite ühest partiist, kus üks mängija sooritas oma käigu ja kavatses ilmselt tualetti minna. Sel hetkel, kui mängija toolilt tõusis, sirutas vastane käe mingi malendi juurde, näidates, et kavatseb sellega kohe käia. Mängija istub siis oma kohale tagasi. Vastane aga malendit ei puuduta, vaid tõmbab käe tagasi ja hakkab uuesti mõtlema. Küllap niisugune tegevus mängijat kindlasti häirib. Teha aga pole siin kohtunikul ilmselt midagi.

Kalenderplaanist on näha, et jaanuari lõpp tuleb maleliidul sündmusterohke. Kaks Paul Keresele pühendatud rahvusvahelist turniiri ees, treenerite seminar veel peale selle. Igatahes väikeses Peipsi-lähedases Mikitamäe koolis sai Kerese sünniaastapäevale pühendatud malepäev ära peetud. Arvatavasti on paljudes Eesti koolides õpilaste maleoskus paremal järjel ja koolide karikavõistlustele neil esialgu asja pole, aga huvi asja vastu oli piisavalt ja ehk mingi tõuke edasiseks malega tegelemiseks see päev ikkagi andis.
Lembit

Kommentaare ei ole: