kolmapäev, 19. mai 2010

Veidi viikidest

Mida arvata niisugusest partiist: 1. Rf3 Rf6 2. Rg1 Rg8 3. Rf3 Rf6 4. Rg1 Rg8. Selles seisus taotles üks pool viiki - ikkagi seisu kolmekordne kordumine ju. Kohtunikule asi siiski ei meeldinud, tema arvates oleks tulnud partii hoopis uuesti mängida. Kui üks pooltest sellest keeldus, fikseeris kohtunik mõlemale poolele kaotused. Tänases Chesscafes küsib üks inglane, et kas siis algseisust ei saagi hakata kolmekordset kordumist lugema.

Saab küll, aga koodeksis on ju ka artikkel 12.1: Mängijad ei või ette võtta tegevusi, mis kahjustaksid malemängu mainet. Kui kohtunik leidis, et selline malendite edasi - tagasi tõstmine male mainele hästi ei mõju, siis oli tal kindlasti õigus. Küll aga paistab, et üks pool leppis kohtuniku seisukohaga ja oli valmis partiid uuesti alustama. Seepärast jääb arusaamatuks, miks ka tema pidi kaotuse saama.

Lausa vastupidise näite toob üks sakslane Anandi - Topalovi MM-matśi 3. partiist. Kolm korda on laual surnud viigiseis, aga kumbki pool viiki ei taotle, kohtunik ei saa ka omal algatusel vahele minna, sest mängijad pole ju reegleid rikkunud. Kuivõrd iga käik toob endaga kaasa lisasekundeid, siis võiks partii teoreetiliselt kesta igavesti, kui kumbki pool viiki ei taotle.
Seepärast tehakse ettepanek anda lisasekunditega mängus kohtunikule õigus mängu peatamiseks, kui kumbki pool võidukatseid ette ei võta. Antud juhul viitaks küsimuse tõstataja juba mainitud artiklile 10 ning teeks mõlemale hoiatuse. Kui asi aga samaviisi jätkuks, siis tuleksid tabelisse nullid.

Küllap pingutas ettepaneku tegija veidi üle. Nii nagu reeglid on sageli ideaalist kaugel. pole nad ehk siingi perfektsed. Lisanditega mängimisel viidavad asjatud kordused küll parasjagu aega, kuid viigitaotluseni jõutakse seejärel ikkagi. Vaevalt on vaja kohtunike sekkumist partiisse laiendada. Geurt meenutab oma praktikast paari juhtu, kus viik fikseeriti ca 10-kordse korduse järel. Mul just nii drastilisi näiteid meeles pole.

Kas nende turniiride põhjal, kus rakendatakse Sofia reegleid või mingeid muid viikileppimist takistavaid reegleid, on võimalik tiitlinorme täita? Ütleb ju koodeksi eessõna, et mingi maleföderatsiooni poolt rakendatavad detailsemad reeglid FIDE tiitli- või reitinguturniiridel ei kehti.
Koodeksi praeguse teksti kehtimahakkamiseni see tõepoolest nii oli. Aga selleski suhtes on uude teksti paigutatud väike lisand. See on art. 9.1a: Võistluse reeglid võivad ette näha, et mängijad ei tohi leppida viiki enne kindlaksmääratud käikude arvu või ei tohi seda üldse kohtuniku loata.
Nii et nüüd nende tulemuste arvestuskõlblikkuse suhtes mingit kahtlust ei saa olla. Peamine, et asi oleks juhendis kirjas.
Lembit

Kommentaare ei ole: