pühapäev, 27. juuni 2010

Küsimusi noorkohtunikele

Vaatame täna, mida küsiti Prantsuse noorkohtunikelt kevadistel eksamitel. Nendeltki nõuti kõigi vastuste põhjendamist, aega oli nagu tavaliselt 2 tundi. Noorkohtunikul peab vanust olema 12 - 16 aastat.

Eksami esimeses osas tuli esitatud väidete kohta öelda, kas need on õiged või valed.
1. Kohtunik teatab tavapartiis noolekese langemisest. - Õige. 6.8.
2. Enne partii algust võivad mustad otsustada, kuhu malekell asetatakse. - Vale. 6.4.
3. Kui ajakontrolliks on 1 tund 30 min. partiile ja 30 sekundit käigule, võivad mängijad lõpetada partii üleskirjutamise, kui neil jääb aega alla 5 minuti. - Vale. 8.4.
4. Viigitaotlus tuleb märkida partiiprotokolli. - Õige. 9.1.
5. Tavapartiis annab kohtunik määrustevastase käigu puhul vastasmängijale 3 lisaminutit. - Vale. 7.4b.

Küsimustiku teises osas käsitletakse malendite puudutamist. Kujutate ette, et olete kohtunikuks mingil noorteturniiril tavamales. Mida teeksite järgmistes olukordades? Koodeksile viidates peaks võimaluse korral ütlema sedagi, millise malendiga peaks käima.
1. Stephane puudutab oma lippu ja lööb sellega vastase oda. Siis märkab, et see oleks halb käik ja otsustab panna lipu teisele väljale. - Lipp peab lööma oda. 4.3c.
2. Marc puudutab oma kuningat, aga mõistab, et sellega head käiku pole, ja paneb selle siis tulle. Vastane ütleb: "Puudutatud - käidud." - Kuningaga tuleb teha mingi määrustepärane käik. 4.5.
3. Paul puudutab kõigepealt oma vankrit, seejärel kuningat ja teeb siis lühikese vangerduse. Vastane ütleb, et vangerdada ei saa. - Vangerduse asemel tuleb teha mingi vankrikäik. 4.4b.
4. Jean viib oma etturi viimasele reale ja asendab selle lipuga. Seejärel võtab aga pati vältimiseks lipu laualt ja paneb selle asemele vankri. - Lipp jäägu lauale. 4.6c.
5. Patrick puudutab lippu, ütleb siis: "Kohendan" ja käib vankriga. - Tuleb käia lipuga. 4.2.
6. Richard kirjutab vastase käiku üles, aga lükkab seejuures oma kuninga kogemata ümber. Vastane ütleb, et kuningaga tuleb käia, sest seda on puudutatud.- Kogemata puudutamine ei too kaasa käimiskohustust. 4.3.

Seejärel on tegemist määrustevastasusega. Michel ütleb, et 5 käiku varem oli tema vastane teinud lühikese vangerduse, kuigi ta kuningas oli seisnud tules. Tuleb täpselt kirjeldada oma sekkumist. - Taastatakse 5 käiku tagasi laual olnud seis. Mõtlemisajad korrigeerib kohtunik oma parema äranägemise järgi. Kui mingi kuningakäik on võimalik, tuleb see teha. 7.4a.
Eksami lõppu jääb neli küsimust Prantsuse noorte meistrivõistluste kohta (kus mängitakse, millised on ajakontrollid, kuidas võistlustele kvalifitseerutakse, mida tehakse kohtade jagamisel).
Küllap oleks meilgi parasjagu noori, kes oleksid sellistele küsimustele võimelised vastama. Kunagi eksisteeris ka NSVL-s mõnda aega noore spordikohtuniku nimetus.
Lembit

Kommentaare ei ole: