pühapäev, 14. november 2010

Kohtunikutööst

Sellel nädalal oli koos VII Eesti spordikongress. Ootasin huviga, mida seal kõneldakse spordikohtunike tegevusest. Vahel on ju siin-seal nende tähtsust võistluste korraldamisel märgitud või ajakirjandusse ilmunud teateid mõnes pallimängus toimunust. Viimases Videvikus on Leo Poltan oma nostalgitsevas loos ühest vanast turniirist ka kohtunike kohta mõne sõna poetanud.
Kongressil pidin aga üsna kaua ootama. Viies töötund hakkas juba lõpule jõudma, siis oli puldis meie maaspordiliidu tegevjuht ja väitis, et Eestimaa suvemängudele on oodata rohkesti võistlejaid, treenereid, esindajaid ja kohtunikke. Ometi, aga see oli ka kõik. Näis, et sõna kohtunik on lausa keelu alla pandud, igatahes Eesti spordis neid ei vajata. Kõnepuldis käis rohkesti kõrgeid ametimehi, loodud oli 9 suurt töögruppi, kes pidid meie spordielu igakülgselt analüüsima. Aga väljajaotatud materjalides, kus lisaks ka varemate kongresside otsused, ei suutnud ma seda sõna samuti leida. Ju me siis oleme teiega endale vale tegevuse valinud. Domineerima jäi hoopis sõna raha, kust seda saada ja kuidas seda jaotada.

Aga veel paar näidet oma viimaste nädalate praktikast. Mõlemal juhul on tegemist Eesti meistrivõistlustega, tõsi küll, mitte maleliidu tegevussfääri kuuluvatega, aga siiski meie alale üpris lähedastega.
Kuidas peaksid reageerima, kui äkki leiad internetist teate, et sind on määäratud mingi turniiri kohtunikuks (tõsi küll, siin nimetatakse seda ametimeest peenemalt turniiri direktoriks), aga sa ei tunnegi seda süsteemi, milles võistlus peetakse. Kunagi üliammu oled sa ju mingi nimetuse saanud, mis sest, et siis veel niimoodi üldse ei mängitud. Sinu käest muidugi küsitud pole. Või kuidas reageerida, kui sellel turniiril on juba enne selle ametlikku algust kaks meest viigini jõudnud?

Või teine turniir. Meie ajastul on internetist tõepoolest palju kasu. Turniirid algavad ju tavaliselt järjekorra loosimisega ja siis ajakava koostamisega. Seekord vajutasin just enne turniiri avamisele minekut täiesti juhuslikult arvutiklahvile ja leidsin sealt, et keegi oli juba turniiritabeli valmis teinud, nimed sisse kirjutanud ja ajakava ka paika pannud. Aga kui ma poleks arvutit avanud ja oleksin hakanud ise loosimist korraldama? Igatahes turniiri lõpuni ma korraldajatelt toimunu kohta mingit selgitust ei saanud. Ja ühe võistkonna alaliitu saadetud ülesandmisleht jäi samuti lootusetult kadunuks.
Kui mult küsitakse, kes on turniiril tähtsam, osavõtjad või kohtunikud, siis ütlen loomulikult, et mängijad. Ilma nendeta ju turniiri pidada ei saa. Kui aga korraldajad peavad vajalikuks kohtunikke kasutada, siis peaksid nad ka nende olemasoluga arvestama.

See kõik oli siiski vaid kõrvalepõige. Õismäel peeti aga juba 11. korda isadepäevaks eakate välkturniiri. Kõige tavalisem võistlus. 7 vooru, 18 mängijat, aega kummalegi poolele 10 minutit. Kohtuniku peamiseks tegevuseks muidugi käsitsi paarimine. Teine üritus oli ootamas ja arvasin, et jõuan kiiremini edasi, kui osavõtjakaarte täitma ei hakka ja tulen toime vaid turniiritabeli abil. Tulingi ja paarimise põhikriteeriume ilmselt ei rikkunud, kuigi mingid peensused jäid kindlasti arvestamata. Aga viimase vooru kokkusaamine oli sel moel üsna raske, tabeli algus ja lõpp läbi mänginud ja värvid ei klappinud. Nii et sellist katset korrata ei soovita. Kui käsitsi paarida, siis olgu ka osavõtjakaardid.

Reeglitega probleeme polnud, kuigi seletada tuli näiteks seda, mis vahe on määrustevastastel käikudel kiir- ja välkmales. Ja kui võistlusjuhend kõneles kohtade jagamisel mingist ebamäärasest koefitsientide süsteemist, siis võtsin selleks voorujärgsete punktide summa, kuigi hästi tean, kuidas FIDE sellesse suhtub. Aga seda oli kõigil mängijail endal hea tabelist lugeda ja kuivõrd reitingud olid vaid vähestel, siis olime aluseks võtnud eelmiste turniiride tulemused.
Päris pimeda mängija partiis said ajad seatud 11 - 9. Minu arust on see vahe küll väike, aga sümboolselt mõjub etteandmine siiski, nii et kõik sellega soostusid. Läks nagu turniir ikka. Keegi istus küll valele kohale ja üks tulemus sai õigeks parandatud alles paar vooru hiljem, aga midagi sellist juhtub selle taseme turniiridel ikka.
Lembit

Kommentaare ei ole: