pühapäev, 3. mai 2009

Internetti vaadates

Püüdsin pilguheiduga internetti selgusele jõuda, milliste probleemidega on teiste maade kolleegid enne maipühi tegelnud. Midagi erilist ei leidnud. Tõsi küll, oli paar küsimusteringi ameeriklaste leheküljel, aga kuivõrd sealsed reeglid mõnevõrra üldkasutatavatest erinevad ja igaüks tsiteerib FIDE koodeksi asemel USA oma, siis jätsin need esialgu kõrvale.

Saksa Maleliidu leheküljel oli välja tuldud ratsionaliseerimisettepanekuga. Teatavasti näeb artikkel 7.4a ette mängijale mõtlemisaja lisamise pärast vastase määrustevastaseid käike. Järelikult tuleb siis kohtunik laua juurde kutsuda.
Üks sakslane leidis, et suurtel lahtistel turniiridel on kohtuniku leidmine ja selle kohaletulek üsna aegaviitev protsess. Nii et asja lihtsustamiseks ja kiirendamiseks võiks selle kellakeeramise protseduuri eksija vastane ise teha.

Aga eriti targaks ei pidanud seda ettepanekut keegi. Koodeks lubab ju mängijal ainult vajutada vastase kella pärast oma käigu tegemist või siis kella kohtuniku kutsumiseks seisma panna. Rohkem võimalusi pole. Nii et jäetagu kellade korrigeerimine ikka kohtuniku hooleks. Ka suurematel lahtistel turniiridel (näiteks meie Kalevi kiirturniiridel) on määrustevastaseid käike üpris vähe. Ja kohtunik peab saama võimaluse nende registreerimiseks kasvõi seepärast, et kolmas eksimus toob kaasa kaotuse. Suhteliselt vähese ajaga kiirturniiridel võiks ju kasutada ka 1. kord hoiatus - 2. kord kaotus süsteemi, mis kellakeeramisest päästab. Aga kohtunikku on ka siis igal juhul vaja.

Endiselt käib mitmel pool arutlus partiile võimaliku hilinemise üle. Sakslaste ringküsitluse seis oli tänaseks: FIDE täielikku hilinemiskeeldu pidas heaks 36 (25 %), halvaks 99 (68 %), 10 (7 %) ei omanud kindlat seisukohta.
Muide on Inglismaal ja Śotimaal (arvatavasti ühineb ka Wales) otsustatud, et kui mingi võistluse juhendis pole hilinemise kohta midagi öeldud, siis võib hilineda 30 minutit. Ehk peaks mingi analoogilise otsuse vastu võtma ka EML juhatus. Pealegi pole ma kindel, kas meil kõigil kohalikel võistlustel juhendid korrektselt vormistatud on ja mis moel hilinemise võimalusest või võimatusest teada antakse.

Eelmises kommentaaris oli juttu juriidilisest probleemist seoses K-koefitsiendi suurendamisega. See pole aga midagi võrreldes sellega, milleni on jõudnud Euroopa Maleliidu (ECU) ja Türgi MF konflikt. Nende presidendid Kutin ja Yazici on juba mõnda aega olnud üsna ebasõbralikes suhetes. ÜRO statistika järgi kuulub Türgi koos Taga-Kaukaasia riikidega Aasiasse, peaaegu kõik teised organisatsioonid aga käsitlevad neid Euroopana.
Türgi tahtis sel aastal korraldada Euroopa meistrivõistlusi nii noortele kui täiskasvanutele, samuti klubide karikat. Augustis 2007 otsustati aga korraldajateks kinnitada Montenegro, Venemaa, Makedoonia ja Itaalia. Yazici väitel on ECU juba 2006. a. peale otsustanud asjad vaid teatud maade kasuks, Türgit, aga ka Kreekat ja Gruusiat ignoreeritavat. Makropoulose vahenduskatsed lõppesid tagajärjetult.

Türgi MF andis asja kohtusse. ECU peakorter paikneb küll Berliinis, põhikirja järgi on tema asukohamaaks aga Śveits. Seepärast arutas asja Lausanne´i ametikohus. Ja tulemus: 22. aprillil avaldatud kohtuotsus tühistab ECU juhatuse 24. augusti 2007 otsuse 2009. aasta võistluspaikade kohta. Järelikult on tühised ka sel aastal juba Peterburis ja Montenegros peetud EM-võistlused ning need tuleb uuesti korraldada. Loomulikult tähendab see ka seda (vähemalt Türgi-poolses tõlgenduses), et ei loe ka nendel võistlustel täidetud tiitlinormid, muutunud reitingud ja valik MK-võistlustele. Veel pidamata võistlustele tuleb määrata uued paigad, mis sest et osa maid olevat piletid Itaaliasse juba ära tellinud. ECU peaks maksma üle 10 000 Śveitsi frangi kohtukulusid ja muidugi kandma liikmesföderatsioonide kulutused uuteks võistlusteks.

Hetkel võidutseb Yazici ning kordab, et seadus on õiglane ning õiglus lõpuks võidab, nõudes nüüd mitte ainult Kutini, vaid kogu ECU juhatuse tagasiastumist. Aga see on vaid hetkeseis. Kindlasti pole asi sellega läbi, pigem võib nii jõuda kaose ja anarhiani.
Lembit

Kommentaare ei ole: