reede, 29. mai 2009

Käiguloendurist ja muustki

Chesscafe maikuine veerg kandis pealkirja Tiitli- ja reitingureeglid. Ajendiks küll vaid üks kõrvalküsimus - kas ikka käiguloendurit peaks kasutama või mitte. Minu arust on käiguloendurist koodeksis juttu vaid ühes kohas - artiklis 6.14 (edaspidi 6.13), kus juttu sellest, et määrustevastasuste avastamise korral peab kohtunik vajaduse korral korrigeerima ka käiguloendurit. Ka koodeksi uude redaktsiooni jääb see lause muutmata kujul. Ometi võttis RC juba 2006 Torinos vastu otsuse, et käiguloenduri kasutamisest tuleb loobuda. Sellest peale olengi ma selle nupu päris rahule jätnud.

Ühe põhjuse, miks loendurit kasutama ei peaks, toob keegi Kanada kohtunik oma kirjas: mängija peab ise arvestust pidama, kui palju ta käike teinud on ja ka kohtunik ei tohi sellekohasele küsimusele vastata, loendurile vajutades saab aga asja kohe selgeks. Samal ajal ei tarvitse loendur ka ilmeksimatu olla, sest mängija ise võib seda mõjutada oma liigsete vajutuste või vastupidi vajutamata jätmistega. Mõned kellad lõpetavad töötamise, kui nende arvates mängija on ajaga kaotanud.

Minu arust jätab ka Geurti vastus loenduri kasutamise ka edaspidi ebamääraselt lahtiseks. Ta kurdab selle üle, et millegipärast Torino otsust endiselt ei teata. Ometi väidab ta, et on mõningaid juhtumeid, kus käiguloenduri kasutamine oleks praktiliselt vajalik. Kasvõi GP reeglites kasutatav ajakontroll: 2 tundi 40 käigule, 1 tund 20 käigule ja siis 15 minutit lõpuni. Kellaseadmise raskused seostuvad sellega, et kahel esimesel perioodil lisasekundeid pole, viimasel perioodil lisab aga iga käik 30 sekundit.

Alates 1. juulist on aga tiitlivõistlustel võimalik kasutada ainult 6 kontrollivarianti. Need leiab kasvõi minu 21.XII Veel kongressi otsustest. Nende hulgas pole ainsatki, kus lisasekundid hakkaksid jooksma kusagilt partii keskelt. 3 kontrollil algab lisand juba 1. käigust, kolmel aga pole seda üldse. Nii pole kellaseadmiseks küll käiguloendurit vaja.
Reitinguturniirideks pole võimalikud ajakontrollid nii täpselt paika pandud. Võistluste korraldajad võivad nad ise kindlaks määrata. Kui vähemalt ühel mängijal on reiting 2200 või rohkem, peab igal mängijal olema aega vähemalt 2 tundi. Kui on üks vähemalt 1600 reitinguga mängija, siis peab olema vähemalt 1,5 tundi, muidu aga 1 tund. Seejuures on arvestatud, et partiis tehakse 60 käiku. Kiiremate ajakontrollidega turniir reitingulehes ei kajastu. Ja veel - kui 1. ajakontrolliks on ette nähtud mingi käikude arv, siis peab selleks olema 40. Maletajaile on kasulik, kui tingimused jäävad eri turniiridel samasugusteks.
Lembit

Kommentaare ei ole: