esmaspäev, 22. juuni 2009

K ikka päevakorral

1. mail panin oma kommentaarile pealkirjaks Segadus K ümber. K on teatavasti juurdekasvukoefitsient, millega tuleb korrutada mingil turniiril oodatud tulemusega võrreldes rohkem või vähem saadud punkte, et teada saada, kuidas su reiting muutub. Seni võib see olla 10 (reiting vähemalt 2400) või 15 (nõrgematel mängijatel), uutel tulijatel aga 25.
FIDE Dresdeni kongressil otsustati reitingumängijate K-d kahekordistada, mis tähendaks märksa suuremaid kõikumisi. Suured vaidlused läksid sedapuhku lahti alles siis, kui otsus oli juba tehtud. Suurmeistrite ja reitinguspetside arvamusi oli nii ühe kui teise seisukoha kasuks. Rohkem näis siiski olevat neid, kes leidsid, et otsus võeti vastu kiirustades ja muudaks süsteemi väga ebastabiilseks.

Peaassamblee on ometi FIDE kõrgeim võimuorgan ja selle otsuseid keegi teine tühistada ei saa. Küll aga võib Presidendinõukogu teatud juhtudel (kui leitakse, et arutelu Peaassambleel ei olnud piisavalt põhjalik) otsuse elluviimise seisma panna, nii et järgmine kongress asja uuesti arutaks.
Näib, et nüüd minnaksegi seda teed. Pealegi üsna viimasel momendil, sest uued koefitsiendid peaksid hakkama kehtima alates 1. juulist. Kõigepealt kutsus FIDE kümmekond asjatundjat asepresident Makropoulose juhtimisel juuni algul kokku Ateenasse, kus tehtud otsust olevat igapidi kaalutud. Veidi kummaline küll, et seda tehti alles nüüd, mitte aasta tagasi, kui Peaassamblee otsust ette valmistati. Igatahes soovitati asjadele tagurpidikäik anda ja uuesti arutama hakata. Vedi lähemalt annab arutluse käigust teada http://www.chessbase.com/.

K niivõrd radikaalne suurendamine võiks endaga kaasa tuua liiga suuri muutusi. Samal ajal peeti heaks üleminekut reitingunimekirjade avaldamisele mitte iga 3 kuu, vaid iga 2 kuu tagant. Ka see muudab reitingud liikuvamaks, aga mitte nii suurel määral. Heaks kiideti ka otsus, et kui kahe vastasmängija reitingute erinevus on suurem kui 400 punkti, siis loetakse erinevuseks ikkagi 400. Nii kehtis see arvutamise lihtsustamiseks Eestis ka seni, FIDE-l oli see arv aga siiani 350.
Tarkade kogunemisele järgnes FIDE Presidendinõukogu, sedapuhku Krakówis. Nagu oodata võis, kiideti seal Ateena seisukohad heaks ning asi antakse uuesti arutusele tiitli- ja reitingureeglite komiteesse.

Leinateade tuli seekord Austriast. Lahkunud on sealne eakas maletegelane Wilfried Dorazil (98). Rahvusvahelise arbitri nimetuse sai ta juba 1959. Pikka aega oli ta FIDE kvalifikatsioonikomisjoni esimeheks ja muudelgi tähtsatel ametitel, alates 1974 aga FIDE auliige. Praegugi on mul laual dr. Dorazili kiri aprillist 1971. Ta kinnitab, et on kätte saanud rahvusvahelise turniiri "Tallinn-71" aruande ja on mu järeldustega täiesti päri jäänud. Hilisematelt FIDE tegelastelt ma nii korrektset tagasisidet enamasti ei saanud.
Lembit

Kommentaare ei ole: