neljapäev, 11. juuni 2009

Vaja ülimat täpsust

Internetis uidates jäi mu pilk peatuma kahele asjale. Üheks neist olid Hiina meistrivõistluste tulemused, teiseks aga Hiiumaa Suve turniiri juhend. Kaks võistlust, mille vahel pole muidugi absoluutselt mingit seost. Aga ehk mingi kokkupuutepunkt siiski?
Hiina meistrivõistlused lõppesid suure üllatusega. Võitjaks tuli 16-aastane igasuguste tiitliteta Ding Liren, kes veel kaks vooru enne lõppu oli GM Wang Haost olnud poolteist punkti taga. Pealegi tuli tiitel üsna kergelt: viimases voorus hilines tema vastane laua taha 1 minut 47 sekundit ja punkt oligi läinud. Suurmeistrile mõjus see nii, et tujutult mängides kaotas ta teise partii järjest. Ding ise oli muidugi ülirõõmus, aga mingi varjuke tema tiitlile siiski jääb.
Kuigi naiste turniir peeti paralleelselt, lubati 15-aastane WGM Hou Yifan siiski meeste turniirile. Ta jäi küll tabeli lõppu, osutas aga siiski meestele visa vastupanu. Üheks partiiks oli ta juba varakult mängusaalis, täitis partiiprotokolli, ootas partii algust, signaali hetkel aga enam oma laua taga ei istunud, vaid jõudis sinna 5 sekundit (!) hiljem. Partii oli selleks ajaks juba läbi.

Hiinas on ametlikult maksma pandud FIDE koodeksi muidu alles 1. juulist jõustuv uus redaktsioon, kaasa arvatud selle nulltolerantsi artikkel:
6.6a: Iga mängija, kes ilmub malelaua juurde pärast mänguaja algust, kaotab partii. Seega on puudumisaeg O minutit. Võistluse reeglid võivad määrata teistsuguse puudumisaja.

Seni aga toimitakse igal turniiril isemoodi. Kui selle kommentaari mustand oli juba paberil, tõi Michel mulle 64 juuninumbri, kus juttu ka GP-turniirist Naltśikis. Olid kohtunikud sealgi hädas ühe suurmeistriga. I voorule hilinemisel piirdus kohtunik suulise manitsusega. Teistkordne hilinemine tõi ametliku hoiatuse. Kolmas hilinemine oleks reglemendi järgi pidanud ilmtingimata tooma kaotuse. Ja siis helistasid kohtunikud mõned minutid enne partii algust igaks juhuks mängijale, uurimaks millised plaanid tal selleks päevaks on... Turniiri lõpetamisel sai suurmeister kõige punktuaalsema mängija eriauhinna.

Hiiumaa Suvi on esimesi turniire, mis Eestis pärast 1. juulit korraldatakse. Nii et seal kehtib tingimata juba uus koodeks.
Lugesin seepärast seda 27. aprillil kinnitatud juhendit väga tähelepanelikult (olin muide veidi varem üllitanud hoiatava kommentaari - 15.IV Ikka see 10.6). Ei leidnud sealt aga midagi teistsuguse puudumisaja kohta. Tõsi küll, juhendi lõpust leiame lause Juhendis käsitlemata küsimused lahendab turniiri peakohtunik koos Hiiumaa Maleklubi presidendiga.
Need käsitlemata küsimused võivad ilmselt olla vaid sellised väiksema tähtsusega asjad, mille käsitlemiseks juhendis endas vajadust polnud, aga võimalik, et need ka lihtsalt ära unustati. Mõtlemisajaga ja partiile hilinemisega seotud küsimused on sedavõrd olulised, et neid reguleerib malekoodeks, mis on juhendist märksa tähtsam dokument. Ja kui koodeks lubab võistluse reeglitega mingeid erandeid teha, siis ei saa nendeks reegliteks kindlasti olla kohtuniku ja klubijuhi kokkulepe. Kohtuniku pädevusse pole kunagi kuulunud ega kuulu ei mõtlemisaja ega võimaliku hilinemisaja kindlaksmääramine.

Kui võistluste korraldajad kusagil arvavad, et aastakümneid end esimesel mängutunnil küllalt vabalt tundnud mängijail on raske end korrapealt väga rangetesse raamidesse suruda, siis tuleb seda arvestada võistlusjuhendite koostamisel. Hiiumaa turniiril jääb aga vaid loota, et kõik mängijad minutipealt (vabandust: sekundipealt) oma mängulaudade taga on, muidu jääb kohtuniku hooleks vaid tulemuste fikseerimine. Tema jaoks siin manööverdusruumi pole, tahtku ta seda ise või mitte.
Lembit

Kommentaare ei ole: