neljapäev, 20. august 2009

Lasnamäel mängiti jälle

On taasiseseisvumispäev. Tollased sündmused andsid võimaluse ka Eesti Maleliidu taasloomiseks ja meie uueks väljumiseks iseseisvalt rahvusvahelisele areenile.
Śahh ja Garde korraldas sel puhul eile õhtul sel puhul kiirturniiri 16-aastastele (tegelikult küll vist 14) ja noorematele. 23 mängijat, lisaks veel 7 mängijaga 6-aastaste turniir. Lapsi parajalt palju küll, aga ega ma ei enda kui ka mängijatega päris rahule jäänud.
Mõnede meie tuntud poiste kõrval tegid paljud seal päris elementaarseid vigu ja kuigi lõputseremoonial sai ohtralt medaleid jagatud, siis muudab see ühelt poolt küll turniiridel mängimise atraktiivseks, aga teiselt poolt kipub ka autasusid devalveerima, edaspidi pole aga medaliteni põrmugi niisama kerge jõuda. Ja kust on küll suur hulk poisse nii varakult ära õppinud kahe käega mängimise ja täie jõuga kellavajutamise (pigem küll löömise)? Minu manitsemisestki piisas vaid selleks korraks.

Püüdsin esmakordselt kohusetundlikult kinni pidada meie uutest reeglitest, nii ngu nad uues kohtunikeraamatus seisavad.
Kui mängija sooritab määrustevastase käigu, siis vastasmängija ajale tuleb lisada kaks minutit juhul, kui vastasmängija kellal on jäänud aega vähem kui viis minutit. Kui vastasmängija kellal on aega jäänud vähemalt viis minutit, siis aega juurde ei lisata. Kolmas sooritatud määrustevastane käik toob kaotuse.
Reegel ise on pikk ja mõnevõrra keerulinegi, nii et kuigi ma avamisel need kahes keeles ära seletasin, siis ei tea, kuivõrd see nii väikestele arusaadavaks sai. Kusagil oli küll keegi üliaktiivne enda eksimise märgiks vastasele 2 minutit ise juurde keeranud, kuigi tol vastasel oli veel märksa rohkem kui 5 minutit kellal. Ise kusagil minutite keeramiseni ei jõudnudki.

Määrustevastaste käikude puhul tõmbasin mängija nime juurde kriipsud vooruprotokolli ja neid sai üsna palju. Kui tavaliselt on määrustevastane käik enamasti tähendanud mittemärgatud tuld, siis seekord oli näha ka päris kummalisi käike. Vaevalt saabki sellest reeglist niisuguse koosseisuga turniiril ideaalset varianti leida, esialgu polnud mul ka endal selle rakendamisega kogemusi. Aga võib-olla oleksin võinud toimida teisiti, varjudes klausli taha Võistluse juhend võib määrata teistsugused reeglid ja seda veidi laiemalt tõlgendades (juhend ise ei öelnud asjast ju midagi)?

Eile ilmus Chesscafes ka Geurti järjekordne veerg. Tõlkisin selle endale ära. Üht-teist seal on, aga jätame selle kommenteerimise järgmiseks korraks.
Pisijuubel on täna meiegi ajaveebil. Minu lugemise järgi peaks tänane jutt olema juba 300. Eks see rohkem küll üks ajaraiskamine ole olnud.
Lembit

Kommentaare ei ole: