pühapäev, 15. august 2010

Inglaste arutlustest

Inglise malefoorumis oli viimaste päevade arutlusteemaks mobiiltelefonide helisemine ja turniirile hilinemine. Sealt jõuti küll ka muude asjade juurde.
Mobiiltelefonide kohta näib inglaste üldine arvamus olevat, et nendega ollakse aja jooksul harjutud ja reeglitest peetakse enam-vähem kinni, kuid kindlasti on asju, mis partii ajal mängijaid rohkem häirivad kui mobiili helisemine. Ühtlasi letakse, et hirm mobiilihelina ees takistab malele kasulike tehnoloogiate arenemist.

Tuuakse mitmeid näiteid. Nii võiks partiile mõni minut hilineda ja sel ajal helistada vastase mobiilinumbrile. Ehk on see sisse lülitatud ja nii võiks tänu mobiilihelinale punkti laua taha jõudmatagi kätte saada? Küsitud on aga, mis saab siis, kui kannatanud mängija näitab kohtunikule ekraani teise poole numbriga. Leitakse, et asi väärib siis topeltkaotust. Liiati ei pahandaks ükski mängija, et keegi teenimatult punkte saab.
Ühes näites oli kusagil üks mängija hilinenud ja selle üle muret tundnud kapten läinud talle pärast oma avakäigu tegemist meeldetuletuseks helistama. Vahepeal oli mängija kohale tulnud, kaotus pandi aga kohusetundlikule kaptenile.
Või veel. Mängija hilineb veidi. Vastane on hakanud vahepeal oma telefoni välja lülitama. See on aga seejuures helisenud ning selleks ajaks, kui mängija kohale jõuab, on tal punkt käes.
Leitakse, et sisseunustatud telefoni väljalülitamiseks peaks kohtunikult nõusoleku saama, siis ei võtaks see kõiki võimalikke helisid arvesse. Muidu tuleb null vastu võtta. Võrreldakse, et see sarnaneb mingi malendi puudutamisega ajal, kui vastast kohal pole, ja teise malendiga käimisega (mis ju nii suurt karistust endaga küll kaasa ei too).

Moodsa tehnika tulekust malesse oli arutlusel korduvalt juttu. Kõige rohkem ilmselt Monroi-kelladest, mis vabastavad mängijad partiide üleskirjutamise kohustusest. Aga kuigi RC sekretär Reuben Stuart ennustab nendele seadmetele suurt tulevikku, siis esialgu polevat asi veel põrmugi kiirem, on rohkem võimalusi untsuminekuks ja rohkem petmiskahtlusi ning liiati maksab too Monroi esialgu 100 naela. Ja esialgu kehtib ju veel koodeksi art. 8.1, mis kohustab mängijaid nii oma kui ka vastasmängija käigud korrektsel viisil käik-käigult, võimalikult selgelt ja loetavalt algebralises notatsioonis võistluseks ettenähtud partiiprotokollile üles kirjutama.

Stewart käis jälle välja vist esmakordselt juba 1993 esitatud idee hakata rahvusvahelisi reitinguturniire korraldama ka interneti teel. Vaesematele föderatsioonidele võib nende korraldamine osutuda muidu üle jõu käivaks. Katseliselt olevat FIDE juba nõusoleku andnud turniiriks Lõuna-Aafrika mängijate ja kolme austraallase osavõtul. Küllap võib kokku puutuda võimalike pettustega, seepärast on vaja igasse mängupaika usaldatavat kohtunikku. Kindlasti võib kasu olla veebikaameratest. Pokkerit ja god sel moel ju mängitakse. Kindlasti tuleb arvestada, et käikude edastamiseks kulub parajalt aega. Nii et kuigi mõtlemisaega tuleb arvatavasti vähendada, tuleb käike tublisti oodata. Meenub kasvõi 1967 mängitud Tallinn - Ljubljana raadiomatś. Ja seniste reeglite järgi tuleks reitingupartiisid mängida ikkagi laua taga vastamisi.
Lembit

Kommentaare ei ole: