kolmapäev, 26. märts 2008

Geurt reitingutest

Kahes kommentaaris jõudsime põgusalt käsitleda peaaegu kõike, millest Geurt Gijssen oma märtsikuises Chesscafe veerus kõneleb. Kuivõrd aga on võimalik, et keegi kolleegidest ei vaevu originaaltekstini minema, siis olgu siinkohal veel mõni märkus ühest arutlusteemast - reitingutest.
Üks hindu oli nimelt kurtnud, et tema 1791-punktise reitinguga pojal olid rahvusvahelisel lahtisel turniiril olnud vastased reitingutega 2281, 2261 ja 2326. Ometi olevat tal loetud iga vastase reitinguks vaid 2141. Milles asi ja kas poisile tehti ülekohut?
Ilmselt mitte. Kehtib nn. 350 punkti reegel ja seda püüab siis Geurt seletadagi. Reegel ise ütleb niimoodi: Reitinguerinevust üle 350 punkti arvestatakse reitinguks nii, nagu oleks see 350-punktiline erinevus. Tõepoolest: 1791 + 350 = 2141.
Ja vastupidi: kõrgema reitinguga mängijal läheb arvesse tema enda reiting -350. Näiteks reitingut 2326 omavale mängijale arvestati poisi puhul, nagu oleks ta mänginud vastasega, kelle reiting oli 2326 - 350 = 1976, mitte aga 1791.
Milleks selline täiendav aritmeetika? Eelkõige ilmselt selleks, et kõrgema reitinguga mängijad oleksid valmis mängima ebaühtlase koosseisuga turniiridel ja et nende reiting seejuures kannatada ei saaks.
Vahepeal on siiski midagi muutunud. Nimelt kui varem arvestati reitingud kõigi turniiril mängitud partiide kohta kokku, siis juba 2005 otsustati FIDE kongressil, et reitinguarvestus tuleb teha iga partii kohta eraldi (idee väljapakkujaks oli muide Anand). Juba tookord kirjutas Hispaania kohtunik Carlos Gimeno FIDE Forumis, et matemaatiliselt pole nüüd 350 punkti reegel enam põhjendatud. Ometi on see tänaseni püsinud. Küll leiab nüüd aga ka Gijssen, et reegli säilitamiseks pole enam mingit põhjust. Võib siis loota, et tänavune FIDE kongress selle siis ka reitingumäärustest ära kustutab.

Ja veel. Üks sakslane kirjutas reitinguta (vist küll väljamõeldud) mängijast, kes kogus lahtisel turniiril juba enne viimast vooru 8 punkti 8-st vastaste keskmise reitinguga 2000. Ja tunneb siis muret, et kui ta võidab nüüd ka selle viimase, kelle reiting vaid 1400, siis langeb tema reiting alla selle, mis tal juba kättevõidetud on.
Vastus oli ootuspäraselt, et 8 partiiga polnud ta veel saanud mingit reitingut. Reitinguarvestusse minekuks nõuab FIDE vähemalt 9 partii mängimist.
Lembit

Kommentaare ei ole: