kolmapäev, 4. juuni 2008

Küsimusi määrustevastasustest

Prantslased on avaldanud oma kohtunike ajakirja Bulletin des Arbitres Federaux uue numbri. Tavapäraselt on selles ära toodud ka nende viimasel kohtunike eksamil esitatud küsimused. Vaatleme siin vaid põhieksami UV1 küsimusi. Teistel astmetel eksamitega me seal vist hakkama ei saaks, sest need eeldavad põhjalikke teadmisi mitte ainult reitingu- ja kvalifikatsioonimäärustest, vaid ka Prantsuse maleelu korraldamisest. Pealegi oleks nende materjalide esitamine siinkohal pikk ja keeruline.
Aga UV1-ga peaks igaüks meist toime tulema. Veendugem selles ise. Kohtunike eksam koosneb kolmest osast. Neist esimene kannab pealkirja "Määrustepärane või määrustevastane".

1. Üks mängija pöördub teie poole, kuna tema vastane on teinud määrustevastase käigu. Mida teete (välk-, kiir- ja tavamales)?
Välgu kohta ütleb artikkel C3: Määrustevastane käik on sooritatud, kui vastasmängija kell on käivitatud. Vastasmängija võib seejärel enne oma käigu tegemist taotleda võitu.
Kontrollin taotluse õigsust (vastasmängija peab olema käigul, tema kell vajutatud). Kui võitu ei taotleta, siis ma seda automaatselt ei fikseeri.
Kiir- ja tavamale kohta ütleb artikkel 7.4b: kohtunik annab kahe esimese määrustevastase käigu eest vastasmängijale kummalgi juhul kaks minutit täiendavat aega (kiirmales vt. art. B6). Püüan artikli 7.4a järgi taastada seisu, nagu see oli vahetult enne vea tekkimist. Korrigeerin kelli vastavalt artiklile 6.14. Uue käigu puhul võtan arvesse puudutatud malendi reeglit (art. 4.3): uus käik tuleb teha võimalikult sama malendiga. Kui tegemist on juba kolmanda eksimusega, loen partii sellele mängijale kaotatuks.

2. Näete määrustevastast käiku, mida aga mängijad ei märka. Mida teete (välk-, kiir- ja tavamales)?
Välk- ja kiirmales kohtunik ei sekku, välja arvatud reeglites toodud erand:
B6 ... alles pärast sellist taotlust teeb kohtunik otsuse. Siiski sekkub kohtunik /kiirmales/ võimaluse korral, kui mõlemad kuningad on tules või kui etturi muundumine pole lõpetatud.
Tavamales peab kohtunik alati sekkuma.
7.4a Kui partii ajal leitakse ... /Leidja võib olla ka kohtunik/

3. Mängija puudutab üht malendit ja käib teisega. Vastasmängija kutsub teid. Mida teete (välk-, kiir- ja tavamales)?
Rakendan artiklit 4 (Käigu tegemine). Kontrollin, et mängija ei teatanud oma kavatsusest malendit kohendada (art. 4.2) ja et vastasmängija pole ise veel mingit malendit meelega puudutanud (art. 4.7). Kui ta on seda teinud, siis taotlusõigus kaob. Sunnin mängija käima esimese puudutatud malendiga, millega saab käia (art. 4.3a).

4. Samasugune lugu (puudutab üht ja käib teisega). Keegi aga teie poole ei pöördu. Mida siis teete?
Välk- ja kiirmales ei sekku.
Art. B5: Kohtunik peab langetama otsuse vastavalt artiklile 4 (Käigu tegemine) ainult siis, kui üks või mõlemad mängijad paluvad seda teha.
Tavamales sekkun nagu siis, kui mul paluti sekkuda.

5. Mängitakse 1.e4 e6 2. d4 d5 3. exd5 exd5 4. Od3 Od6 5. Oe2 h6. Nüüd märkate, et malelaud oli valesti asetatud. Valged malendid olid 7. ja 8., mustad 1. ja 2. real. Mida teete?
Välk- ja kiirmales ei sekku.
Art. B4: Kui kumbki mängija on sooritanud kolm käiku, ei võeta vastu mingeid taotlusi seoses malendite vale asendi, malelaua paigutuse ja kellanäitudega.
Tavamales asetan seisu õigesti asetsevale lauale ja kontrollin, kas käigud olid õigesti märgitud.
Art. 7.1b: Kui partii ajal leitakse, et ainult malelaud oli asetatud vastupidi artiklile 2.1, siis partii jätkub, kuid seis, milleni on jõutud, tuleb üle kanda õigesti asetatud malelauale.
Vt. art. 2.3. Malendite algseis laual.

6. Laual tehakse samad käigud kui eelmises küsimuses. Siis märkate, et valge kuningas ja lipp on vahetatud. Mida teete?
Välk- ja kiirmales jällegi enam ei sekku. Valge ei saa enam vangerdada. Art. B4: Kui kuninga ja lipu asendon ära vahetatud, pole vangerdus sellise kuningaga lubatud.
Tavapartii tühistatakse ja mängitakse uus. Art. 7.1a: Kui partii ajal leitakse, et malendite algseis polnud õige, tuleb partii tühistada ja mängida uus.
Otsustan, mida teha ajaga. Art. 6.14 ... Peab kohtunik toimima kellanäitude määramisel oma parema äranägemise järgi.
Kui see on võimalik, annaksin neile kogu partiiks ettenähtud aja.
Lembit

Kommentaare ei ole: