reede, 6. juuni 2008

Seisukordustest

Vaatleme prantslaste viimase kohtunikueksami UV1 teist osa. Selle teemaks on seisu kordumine.
1. Kuidas peaks mängija viigi taotlemiseks toimima? Kas ta peaks kirjutama oma käigu, seiskama kella jne.? -
Niisiis pole tegemist viigi pakkumisega, vaid viigi taotlemisega seisu kolmekordse kordumise tõttu. Mängija peab olema käigul (art. 9.2). Kui seisu kordumine on juba aset leidnud, siis pole enam midagi vaja protokolli märkida. Kui seis alles hakkab korduma, kirjutab mängija järgmise käigu oma protokolli, kuid laual ta seda teha ei tohi. Siis seiskab ta kella.

2. Laual on järgmine seis:
Valged: Kb7, Vd2 ja g3 (3). Mustad: Kh5, Oe6, Ra8 ja c7, Ef6, g7 ja h7 (7).
Mäng jätkub: 1. ... Kh4 2. Vgd3 Kh5 3. Vg2 Kh4 4. Vdd2 Kh5 5. Vg3. Tekib seis, mis näib olevat kordunud, kuid valged vankrid on oma kohad vahetanud. 5. ... Kh4 6. Vgd3 Kh5 7. Vg2 Kh4 8. Vdd2 Kh5 9. Vg3 ja ollakse tagasi algseisus. Sel hetkel pöördub mustadega mängija teie poole. Ta kirjutab Kh4 ja ütleb, et selle käiguga kordab seisu. Vastasmängija ütleb, et vankrid pole samad ja samade malenditega on seis kordunud vaid kaks korda. Mida otsustate? -
Enne kontrollima hakkamist küsin, kas vastasmängija on viigiga nõus - viigitaotlus on ju ühtlasi viigipakkumine (art. 9.1c). Siin ilmselt ei ole. Kui mängija on seisanud kellad, siis on taotlus korrektne. Artikkel 9.2 ei nõua, et samad vankrid seisaksid samadel väljadel, vaid ainult seda, et samadel väljadel oleksis sama liiki ja värvi malendid. Järelikult fikseerin viigi.

3. Valged käivad mingis seisus a2-a3 ja vastasmängija pöördub teie poole viigitaotlusega seisu kordumise tõttu. Valgel jääb veel 30 minutit aega, mustal ainult 2. Mõlema partiiprotokollid on korras. Kirjeldage täpselt oma sekkumist. -
Ilmselt ei saa seis olla kordunud, kuna valge tegi äsja etturikäigu. Nii pole taotlus õige, kuivõrd see on aga samal ajal viigipakkumine, küsin valgelt siiski, kas ta viiki tahab (art. 9.1c). Kui ei taha, siis rakendan artiklit 9.5b. Selle alusel lisan valge allesjäänud ajale 3 minutit. Kuivõrd mustal oli aega 2 minutit, vähendan allesjäänud aega poole võrra. Nii on valgel nüüd 33 minutit ja mustal vaid üks.
Aja korrigeerimine selle artikli järgi on küllalt keeruline. Koodeksi uude redaktsiooni on tehtud ettepanekainult vastasmängija aja suurendamiseks kolme (aga ehk ka ainult kahe) minuti võrra. Teise poole aega ei vähendataks.
Lembit

Kommentaare ei ole: