neljapäev, 1. oktoober 2009

Idanaabritel veidi segadusi

Lugesin täna Igor Vereśtśagini pikka intervjuud Venemaa malekohtunike tegevuse kohta. Igor on olnud Venemaa kohtunikekogu aseesimees ja sekretär ning kuulunud ka FIDE kohtunikekogusse. Väidetavalt Venemaal ainus, kel õigus FIDE kohtunikeseminare korraldada. Varem ongi ta käinud esinemas väga eksootilistes maades. Ise IA alates 1996. Praegu näib ta küll olevat tähtsatest ametitest taandunud ja seetõttu on ilmne ka tema teatav opositsiooniline hoiak.
Kui just 10 aastat tagasi lõpetasin oma maletegelase karjääri FIDE kongressiga Dohas, siis elasime Igoriga kahekesi ühes toas ja arutasime üsna elavalt maailma tollaseid maleasju. Hiljem pole meil küll mingeid kontakte olnud.

Igori seekordse intervjuu ajendiks oli ühes Moskva rajoonikohtus hiljuti lõppenud kohtuprotsess, kus arutusel kellegi Aleksandr Kalmõkovi hagi Venemaa Maleföderatsiooni vastu. Enamus Igori intervjuus vilsatavatest nimedest on mu kunagised head tuttavad, Kalmõkov küll mitte, sest tema on hilisem malesse tulija.
Näib, et turniiritulemuste võltsimine ja ainult paberil peetavad turniirid pole ikka veel kuhugi kadunud. Dubov olevat juunis Vene MF presiidiumil kõnelnud 30 kummalisest või selgelt võltsitud turniirist. Isegi tõsistel turniiridel olevat fiktiivseid tulemusi ja mängijaid, kes nõuavad vastaselt mingit summat, et nad üldse mängima tuleksid. Muidu jääks parii mängimata ja reitinguarvesse minemata. Üks turniir, mille toimumise või mittetoimumise üle vaieldakse, on Beloje turniir 2006.

Kalmõkov otsustas saada kohtunikuks, pealegi kõrgete tiilitega: FIDE arbitriks ja ülevenemaaliseks kohtunikuks. FIDE arbitriks ta 2007 saigi, teise nimetusega on asjad keerukamad. Seoses sealse spordisüsteemi reorganiseerimisega ei olevat vahepeal seda tiitlit 5 aastat kellelegi antud. Siis otsustas ta saada IA-ks. Tegutses 4 selleks vajalikul turniiril, igal pool tasuta, sest muidu oleks asi palju rohkem aega võtnud. Kohtunikekogu esimees Bolotinski tahtis, et tegutseks veel viiendal (Igor tõlgendab seda nii, et igaühele esitatakse erinevaid nõudeid). Tegutses sellelgi, aga taotlus FIDE-sse ikka ei läinud.

Seevastu ilmus päevavalgele Beloje turniiri tabel, millel Kalmõkovi allkiri peakohtuniku asetäitjana. 2 aastat pärast selle turniiri väidetavat toimumist jõuti järeldusele, et turniiri ikkagi polnud. Kohtunikekogu otsustas Kalmõkovi (aga miks mitte peakohtuniku?) tähtajatult diskvalifitseerida ja taotleda talt FA äravõtmist, kuna see olevat antud alusetult. Vene MF preiiidiumi otsusega diskvalifitseerimine kinnitatigi, kuigi hiljem selgus, et seda üldse ei arutatudki. Selgusetuks jäigi, kas Kalmõkovi allkiri ikka oli tabelil või mitte. Igatahes pärast kolme arutelu jõudis Hamovniki kohus järeldusele, et Kalmõkovi diskvalifitseerimine tuleb tühistada, kohtunikekogu protokoll kehtetuks lugeda ja et FA äravõtmise taotlus ei kehti.

Igor jõuab järeldusele, et kui tahad kohtunikuna tegutseda, tuleb selleks endale leida teine föderatsioon (ta väidab, et viimasel 10 aastal olevat nii toiminud sajad maletajad, isegi kodakondsust vahetamata), esitada paberid 5 täidetud normi kohta ja saadki rahvusvahelise tiitli. Igor väidab, et näiteks Iraak saab kahe nädala pärast juurde tervelt 23 IA-d. Vaevalt et neist keegi tegutsema hakkavat, aga keegi ei keela ju eksamit anda ja tähtsat dokumenti saada, mis olevat võrreldav autojuhiloaga, mis võib ju ka kasutamata seista.

See, et rahvusvahelised tiitlid järgnevad rahvuslikele, on normaalne. Omal ajal oleks olnud täiesti võimatu saada IA-ks, kui poleks olnud kirja panna kogu eelnevat rida III - II - I - vabariiklik - üleliiduline kategooria. Venemaal sellele vahepeal tähelepanu ei pööratud, liiati kui ülevenemaalist oli vahepeal peaaegu võimatu saada. Igorgi olevat IA-ks saanud kohe pärast I kategooriat. Nüüd aga olevat tagantjärele asja kallale asutud ja seatud kahtluse alla vahepeal saadud tiitlid. Nii pidavat siis koguni 19 inimest lisama nüüd oma kategoorianimetusele FA (või ka IA) sõna "tingimisi". See näib küll ülepingutamisena. Venemaa kohtunike järjepidevus olevat Igori arvates lõppenud Dvorkovitśi lahkumisega, kuigi nende omavahelised suhted olid ajuti olnud keerulised.

Lõpuks pean möönma, et ega ma Venemaa oludega kuigivõrd kursis pole ning siin kirjas olev oli eelkõige refereering Igor Vereśtśagini intervjuust. Ei tea ma näiteks sedagi, kas FIDE kohtunikekoolitajad tõepoolest 3 päevaga 1000 eurot teenivad.
Lembit

Kommentaare ei ole: