esmaspäev, 23. november 2009

Alistumine lõpetab partii

Üks inglane kurdab viimases Chesscafes, kuidas talle kiirturniiril liiga tehti. Võiduseis laual, oda ja ettur üle, allesjäänud 10 sekundist peaks võitmiseks piisama. Mustadega mänginud vastane käinud Ve1+ ja öelnud: "Matt". Sel hetkel kukkunud tal aeg. Mees jäänud uskuma, et oli mati saanud ja surus vastasel kätt. Tegelikult võis oda f1-le vahele panna. Seda olevat öelnud ka üks pealtvaataja. Kui mõlemad mehest asjast aru said, oli ka teine nooleke langenud. Vastasele valgetel pretensioone polnud, sest ilmselt ei märganud ka tema odakäiku. Ometi oli kõigile selge, et musta nooleke langes varem.
Kohtunik andnud mustale võidu, kuigi matti polnud. Kuidas siis niimoodi, vastasel halb seis, aeg üle ja ikka veel võidab? Kas otsustavaks oli siis sõna "Matt" ütlemine ja kui seda poleks olnud, oleks tulemus pidanud olema vastupidine?


Ega sellises olukorras kohtunikul kerge ole. Tuleb aga täpselt lugeda reegleid. Valge alistus ilmselt enne vastase ajaületuse märkamist. Art. 5.1b lahendab asja lihtsalt: Partii on võitnud mängija, kelle vastasmängija teatab, et ta alistub. Sellega on partii kohe lõppenud.
Noolekese langemine ise veel midagi ei tähendanud. Art. 6.8: Nooleke loetakse langenuks, kui kohtunik teeb selle kindlaks või kui emb-kumb mängijatest on esitanud selle kohta põhjendatud taotluse.


Noolekese langemine vastase omast varem kiir- ja välkmales tähtsust ei oma, kui sellele õigeaegselt ei reageerita. Üldiselt peaks kahe noolekese langemine andma partiile viigilise tulemuse. Selle partii lõpetas aga alistumine. Seega jäi taotlus noolekese langemise kohta aega pärast alistumist ehk pärast partii lõppu. Ilmselt puudus partii üle küllaldane järelkevalve (s. t. iga kohtuniku kohta oli üle 3 malelaua). Seepärast ei võinud ka kohtunik partiisse sekkuda.
Alistujaid oli selles partiis ainult üks. Geurt ei pea siin matiütlemist vastase häirimiseks. Arvan ise siiski, et kui Ve1+ poleks olnud seoses matikuulutamisega, oleks valge ilmselt hoolikamalt vaadanud, mis siis õigupoolest lahti on ega oleks kiirustanud käeulatamisega. Tagantjärele aga pole muidugi ikkagi midagi teha.
Lembit

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Aga kas käesurumine tähendab alistumist? Äkki märkas mati kuulutanud mängija ka oma noole langemist ja käed sirutati teineteise poole üheaegselt - milline oleks siis tulemus?
RR