pühapäev, 8. november 2009

Mobiilid helisevad ikka

Eile õhtul helistati mulle Tartust ja üks mängija kurtis, et talle olevat liiga tehtud ja mobiilihelina eest AVRO turniiril null pandud. Ilmselt oli see mängija viimasel ajal vähe mänginud. Keegi pole ju ära muutnud artiklit 12.3b: Kui mistahes selline seade tekitab heli, kaotab mängija partii. Vastasmängija võidab. Ja selline kaotus märgitakse tavaliselt tabelisse 1 : 0, mitte aga + : - või kuidagi teisiti, mis sellest, et mängija pole ise partiid alla andnud.

Tõsi küll, Eesti kohtunikekogu on lisanud koodeksile omapoolse juhendi koodeksi rakendamiseks Eestis, mille järgi eksinud mängijale määratava karistuse otsustab kohtunik. Seda täiendust võib kasutada siis, kui turniir FIDE reitinguarvestusse ei lähe ega ole rahvusvahelise tähtsusega.
Sel juhul on kohtuniku käed tõepoolest veidi vabamad. Aga selleski lisas on öeldud, et karistuseks võib olla ka sellele mängijale partii kaotatuks tunnistamine. Nii et vaielda pole millegi vastu. Ei saanud minagi selllele mängijale lohutuseks midagi öelda, võisin vaid veidi reegleid seletada.

Helisevad telefonid mujalgi. Euroopa meeskondlikel meistrivõistlustel Novi Sadis jõudis bulgaarlane Alexander Delchev Inglismaa vastu teha laual vaid käigu 1. d4. Siis helises mobiil ja partii oligi läbi.
Vahel on küll asjad keerukamad. Austraalia kohtunikelehel vaieldi äsja elavalt sellise seisu üle:
Valged: Kc8, Ob8, Rc5 (3). Mustad: Ka8 (1).
Valged on käigul, mustade mobiil heliseb (arutelu käigus muutus see vahel küll valgete omaks). Mida siin mõtelda, mustadel vaid kuningas laual, oda ja ratsuga ju matt võimalik, mis sest et see igaühel välja ei tule?
Aga kuidas selline seis üldse lauale sai ja must kuningas nurka läks?

Targemad mehed on siiski lähteseisu konstrueerinud. Mõni käik tagasi võis seis olla hoopis selline:
Valged: Kc7, Rc5, Ea5 (3). Mustad: Ka7, Lb1 (2).
Nüüd pidi siis mängitama 1 ... Lb6+!? 2. axb6+ Ka8 3. b7+ Ka7 4. b8O+ Ka8 ja ongi esialgne seis laual.
Austraallased jõuavad seisukohale, et kui valge mängis 4.b8O+, oli tegemist juba surnud seisuga ja 4. ... Ka8 polnudki enam selle partii osa. Mustal kuhugi mujale kui a8 minna polnud, seejärel aga pole valgel mingit võiduvõimalust.

Olukord oleks olnud teistsugune, kui väli a6 poleks olnud ratsu tules. Siis oleks mustal olnud pärast 4. b8O+ võimalus mängida ka Ka6 ja seepärast oleks käik 4. ... Ka8 olnud partii osa, aga sellega oleks partii ikkagi lõppenud.
Mis puutub aga meie poolt vaadeldud seisu, siis tuleb seal mobiili helisedes igal juhul viik fikseerida, kuulugu siis mobiil valgetele või mustadele.
Lembit

Kommentaare ei ole: