neljapäev, 26. november 2009

Kohtuniku juubeliks

Nädalavahetusel sai Sakus juba kena kiirturniir Hans Tomsoni austamiseks ära peetud, homme on aga see päev, kus meie teenekal veteranil täitub 80 aastat. Hansu malealane tegevus on sedavõrd pikk ja mitmekesine, et meie kohunikeveerus puutub selle vähegi lähemaks vaatlemiseks igasugune võimalus ja ka vajadus. Igatahes olid turniiri ajal stendidele ülesriputatud materjalid muljetavaldavad.

Kohtunikuna on ta praegu üks meie kõige staazikamaid. 1965. a. ilmus esimene kogumik "Male Eestis". Selles on toodud ka meie tolleaegsete kõrgema kategooria malekohtunike nimekiri. Mõlemad selles olevad meie esimesed üleliidulise kategooria kohtunikud on juba ammu meie seast lahkunud, ka 17 vabariikliku kategooria kohtunikust on jäänud ainult kaks. Üks neist on Hans Tomson, kes vabariikliku kategooriani jõudis 1961. Selleks ajaks oli ta juba korduvalt jõudnud olla Eesti naiste ja koolinoorte meistrivõistluste peakohtunikuks. Oma kohtunikutegevuse alguseks on ta ankeetides märkinud 1946 või 1947, kui mina veel käikegi ei tundnud.

Kui me 90-ndate aastate algul kohtunike kvalifikatsioonisüsteemi ümber korraldasime, oli Hans esimesi B litsentsi saajaid. Ega ma eriti palju Hansuga koos samadel turniiridel tegutsenud pole, kuigi nende seas on olnud ka rahvusvahelisi turniire. Aga alati on ta mulle meelde jäänud asjaliku ja aruka kohtunikuna, kes tunneb reegleid ja oskab neid kasutada. Kindlasti on abiks olnud ka piisav keelteoskus.
Kunagi kaugel 1967. aastal püüdis meie kohtunikekogu paika panna ühtseid reegleid võistluste korraldamiseks śveitsi süsteemis (kummaline, aga selliseid reegleid tollal tõepoolest polnud). Saatsin seetõttu ankeedid kõigile meie tollastele parematele kohtunikele. Vastustest olen säilitanud vaid ühe ja see on Hansu oma. Küllap seepärast, et see näis mulle kõige põhjalikuma ja kõige paremini asja olemusele vastavana.

Neid organeid, kus olen 50 aasta jooksul Hansuga ühiselt tegutsenud, on olnud päris palju: maleföderatsiooni presiidium, maaspordiühingu Jõud malesektsioon, maleliidu juhatus, kohtunikekogu, kirimmaleühingu juhatus ... Arvan, et meie koostöö on olnud igati positiivne. Hans on olnud tasakaalukas ja rahulik, aga vajadusel oma seltskonna selgelt välja öelnud.

Väga raske oleks aga ilma Hansuta Eestis kirimalevõistlusi korraldada. Ta arvati eelmise sajandi viie parima kirimalekohtuniku ja -organisaatori hulka. Juba 15 aastat on ta olnud Kirimaleühingu juhatuse liige ja turniirijuht. See viimane tähendab tavaliselt mängivat kohtunikku, kelle ülesandeks on kõik võimalikud vaidlusprobleemid lahendada. Tõsi küll, formaalselt on igal turniiril ka neutraalne kohtunik, aga see ei tarvitse põrmugi asjadega samavõrd kursis olla.

Igatahes on turniirijuht see, kes turniiri koos hoiab, ning paljudel kiriturniiridel on mul niimoodi Hansuga paaris koos töötades jäänud vaid tema tehtud otsustele kinnituseks "jah" öelda, vaatamata sellele et ka kirimales juhtub vahel ägedaid vaidlusi. Alles see oli, kui andsin kinnituse fikseerida kaotus mehele, kes ilmselt oli jätnud käigu reeglitekohaselt kordamata. Ja vaevalt Hansu aktiivsuseta meil näiteks Eesti võistkondlikke meistrivõistlusi toimukski. Seepärast on Hansul kirimalekohtuniku A litsents.

Kõige selle kõrval on Hans jõudnud mängida paljudel turniiridel (ja mängib veel praegugi), olla tavamales meistrikandidaat ja tulla kirimales Eesti meistriks, korraldada Saku kandi maleelu ja õpetada noori ning muidugi põhitöödki teha ja teaduskraadi kaitsta. Näib, et kõike kokku lugedes saab seda ühe mehe jaoks isegi pisut liiga palju, aga Hans on kõige mainituga toime tulnud.
Usun, et kõik Eesti malekohtunikud ühinevad Hans Tomsonile suunatud parimate juubelisoovidega. Tugevat tervist ja jätkamist samas vaimus!
Lembit

Kommentaare ei ole: