kolmapäev, 17. märts 2010

Käikude kirjutamisest

Mitmed tänases Chesscafes tõstatatud küsimused on ühel või teisel moel seotud partiide üleskirjutamisega.

Mida ikkagi teha, kui vastane ei kirjuta? Juhtum ühelt Belgia meeskonnavõistluselt: 40 käiku tuleb teha 2 tunniga, siis lisandub veel 1 tund. Elektroonilised kellad, kohtunik on partii juures. Valgel on jäänud terve tund, mustal vähem kui minut. Must ütleb valgele, et see peab käike kirjutama. Kui kohtunik asjasse sekkub, saavad käigud paberile, hiljem jätab valge jälle asja sinnapaika.

Kui mustal jääb veel 7 sekundit ja valge jälle ei kirjuta, taotleb must endale 2 lisaminutit. Kohtunik ei anna. Laual on nüüd seis: valged Kc6, Ea2 ja b3, mustad Kb2 ja Eb4. Must lööb Kxa2 ja ongi ta aeg üle. Järgmine käik oleks ilmselt olnud Kxb3. Oleks partii viiki läinud, oleks valgete pool matśi võitnud. Kas mängija oleks pidanud kohtunikule ütlema, et see koodeksist järele vaataks, kuidas toimida. On vastase ja kohtuniku vigadele osutamise korral veel mingeid teisi võimalusi? Ja kas oleks pärast partii lõppu veel midagi teha saanud?


Ega seegi juhtum teistest analoogilistest erine. Kui midagi korrast ära on, pane kellad seisma, ära pöördu vastase poole ja otsi abi kohtunikult. Muidugi peaks kohtuniku poole pöörduma veidi diplomaatilisemalt. Sel juhul jääb kohtuniku tegevus küll mõneti arusaamatuks. Art. 12.8 ütleb, et mängija pidevat keeldumist malekoodeksist kinni pidamast tuleb karistada partii kaotusega. Vaevalt siin küll nii karmiks oleks pidanud minema, aga küsitud 2 minutit oleks võinud anda küll. Mis puutub partiijärgsesse tegutsemisse, siis on ju igal võistlusel ette nähtud mingi aeg protestide esitamiseks, Geurti arvates tavaliselt 1 - 2 tundi.


Ühel USA turniiril hakkas mängija paberile kirjutama partiis ettetulevaid võimalikke variante. Kui vastane asjaga päri polnud, ütles ta, et keelavat reeglit ju pole. Ta ei kasutavat käike mingist varasemast analüüsist, vaid püüab ainult oma analüüsi hõlbustada.
Nii küll ei saa. Art. 12.3 ütleb ju, et mängu ajal on mängijatel keelatud kasutada ükskõik milliseid märkmeid, informatsiooniallikaid ja nõuandeid või analüüsida teisel malelaual. Küllap mahub ka see juhtum selle artikli alla. Partii ajal ei tohi kasutada mingeid märkmeid, ka mitte neid, mida mängija ise partii ajal teeb.


Saksamaalt kirjutatakse, et pealtvaatajad seisavad sageli üsna mängijate juures, kui need oma avangukäike kirjutavad. Samuti võivad käike üles kirjutada sealsamas seisvad teised mängijad. Kas peaks sellise käikude kirjutamise keelama?
Pealtvaatajaist kõneleb koodeks üldse vähe. Õieti vaid art. 13.7a, kus öeldakse, et pealtvaatajad ja teiste partiide mängijad ei tohi partii läheduses kõnelda ega muul viisil sellesse sekkuda. Art. 12.5 järgi loetakse pealtvaatajateks ka oma partii lõpetanud mängijad.
Küllap püüab iga kohtunik võimalikult vähendada mängijate häirimist pealtvaatajate poolt. Tippturniiridel niikuinii pealtvaatajad tavaliselt mängukohta ei pääse, aga ka väiksematel võistlustel tuleks neid mängulaudadest võimalikult eemal hoida. Mis puutub käikude kirjutamisse, siis pole probleeme, kui seda teevad pealtvaatajad või näiteks ajakirjanikud. Halvem on, kui seda teevad teised mängijad, kelle jaoks võib see tähendada märkmete tegemist nende poolt parajasti mängitavaks partiiks. See aga on ju keelatud.
Lembit

Kommentaare ei ole: