pühapäev, 7. märts 2010

Tavaline turniir

Võtame täna vaatluse alla Prantsuse kohtunike viimase põhieksami UV1 küsimused. Nende eelmise analoogilise eksami küsimusi vaatlesime 1. ja 3. XI Prantslaste eksamilt. Eksami 1. osa küsimused käsitlevad tavamalet, 2. osa küsimused kiirmalet.
Niisiis eksami esimene pool. Olete kohtunikuks turniiril, kus ajakontrolliks meilgi üsna levinud poolteist tundi partiile, millele iga käik lisab 30 sekundit.

1. küsimus käsitleb seal kasutatavat mängijate jaotamist vanuseastmete järgi.
2. Üks mängija hilineb mängulaua juurde 35 minutit. Kas ta saab kohe kaotuse?
Saab küll, kuigi Prantsuse reeglid on meie omadest liberaalsemad. Kui juhend midagi muud ei ütle, on individuaalvõistlustel lubatud hilineda 30 minutit, võistkonnavõistlustel koguni terve tund (6.6a).

3. Ühes partiis on tehtud juba 10 käiku. Siis tuleb üks mängija ütlema, et tema kuningas ja lipp olid algseisus oma kohad vahetanud.
See partii tuleb tühistada ja selle asemel mängida uus (7.1a).

4. Partii algab nii: 1. e4 e5 2. Rf3 Rc6 3. Oc4 Rf6 4. d3 Oe7. Nüüd tõstab valge vankri f1 ja paneb siis kuninga g1. Must ütleb selle peale, et tegemist on määrustevastase käiguga.
Vangerdust tuleb alustada kuningakäiguga. Kui alustada vankrikäiguga, tuleb käia vankriga ja vangerdada ei saa (4.3a, 4.4b).

5. Üks mängija tuleb teilt küsima, kuidas peaks vastasele viiki pakkuma.
Viiki pakutagu pärast oma käigu tegemist malelaual ja enne kellavajutust. Viigipakkumise peavad mõlemad ka partiiprotokolli kandma.

6. Märkate, et valge protokolli järgi on tehtud 36 käiku, musta järgi ainult 32. Parajasti on musta käik. Tal jääb aega vaid 4.38.
Tuleb nõuda, et must kirjutaks puuduvad käigud oma protokolli (8.1, 8.4).

7. Must teeb laual oma 24. käigu ja tema kell näitab 0.00. Mängija väidab, et tal oli kella vajutamise hetkel olnud veel 3 sekundit aega.
Must on kaotanud. Ainult siis, kui kellal on tegemist ilmse defektiga, võib kohtunik toimida teisiti (6.9, 6.10a).

8. Valge teeb määrustevastase käigu ja vajutab siis kella.
Kohtuniku tegevust reglementeerivad artiklid 4.3, 4.6, 6.13, 7.4. Kui on tegemist 1. või 2. juhtumiga, saab vastane 2 minutit täiendavat aega. 3. korral lõpeb partii kaotusega.

9. Ühel laual märkate musta kellal noolekese langemist.
Fikseerite kaotuse (või viigi, kui vastasel pole matistamismaterjali) (6.8, 6.9).

10. Partii lõpul ei taha üks mängija teile anda oma partiiprotokolli 1. eksemplari, koopia on aga halvasti loetav.
Teete talle selgeks, et partiiprotokoll kuulub korraldajatele ja see tuleb ära anda (8.3).
Esialgu siis nii palju. Probleeme ei tohiks selliste küsimustegqa olla.
Lembit



Kommentaare ei ole: