esmaspäev, 28. jaanuar 2008

Juhtumeid Volga äärest

Vaid vähestel Venemaa veebilehtedel on malekohtunike tegevusele omaette osa pühendatud. Üks neist on Uljanovski oma. Sealt leian oma kunagise hea sõbra ja kolleegi IA Igor Vereśtśagini kommentaarid malekoodeksi viimasele väljaandele, Venemaa kohtunikekogu esimehe IA Igor Bolotinski artiklid ajakirjast "64" kui ka ülevenemaaliseks kohtunikuks saamise nõuded. Samas analüüsitakse ka mõningaid kohtunikutegevuse praktikas esinenud juhtumeid. Sealt ka järgmised näited.

Uljanovski esivõistlused. Valge seis on sedavõrd halb, et tema ainuke lootus on vastase ajaületus. Kui mustale on jäänud vaid poolteist minutit, unustab ta pärast käigu tegemist kella vajutada. Sõber juhib laua kõrvalt sellele tähelepanu. Kas niisugust tegevust võib pidada etteütlemiseks ja kuidas oleks pidanud kohtunik toimima? Antud juhul laskis kohtunik partiil jätkuda ja tegi vaid sellesse sekkunule hoiatuse.

Ilmselt toimis kohtunik õigesti. Me ei tea, kes see sõber oli, kas tavaline pealtvaataja või teine mängija. Partii lõpetanud mängijal ja pealtvaatajal vahet pole. 12.4 Oma partii lõpetanud mängijad loetakse pealtvaatajateks. 13.7a Pealtvaatajad ja teiste partiide mängijad ei tohi kõnelda ega muul viisil partiisse sekkuda. Kui vaja, võib kohtunik süüdlased mängualalt eemaldada.
Kõige halvemini oleks segajal võinud minna juhul, kui tegemist oleks olnud mängijaga, kelle partii veel käigus. Vereśtśagini (IV) arvates oleks ebaväärika käitumise eest võinud isegi tema enda partiis kaotuse määrata (kardan, kas mul endal nii palju otsustavust oleks olnud). Kui see oli aga keegi teine, siis oleks IV arvates tulnud välja saata kohtunik, kes lubas kõrvalisel isikul mängualal viibida (kuigi ega me tea sedagi, kas ta just mängualal oli).
Partiid mänginud musti ei saa võõraste vigade ega reeglirikkumiste eest karistada.

Ja paar seisu, kus teemaks artikli 10.2 rakendamine.
Üsna paljude malenditega seis samalt turniirilt. Valgel ettur rohkem.
Valged: Kb2, Vh2, Oe1, Ra3, Eb4, c3, d4, e3, f4 ja g3 (10)
Mustad: Kg7, Vb8, Oe4 ja e7, Ec4, d5, e6, f5 ja g4 (9)
Valgel on jäänud alla 2 minuti ja ta taotleb artikli 10.2 järgi viiki. Kohtunik viiki ei fikseeri, vaid laseb partiil jätkuda. Tehakse veel kümmekond käiku, kusjuures vahepeal on vaid musta vanker b8-lt paiknenud ümber c8-le. Kui mustad kahivad b4-l oda, kukub valgete kellal nooleke. Ka kohtunik on ajahädas, sest klubi tahetakse juba kinni panna. Kiirustades teeb ta otsuse lugeda partii mustadele võidetuks.
Kuivõrd artikkel 10.2d ütleb, et kohtuniku otsus seoses artikliga 10.2a, b, c on lõplik, siis keegi (ka mitte apellatsioonikomitee) seda otsust muuta ei saa. Ometi polnud ju kõigi vahepealsete käikude jooksul seis kuigivõrd muutunud. Rahulikumas olukorras mõtles kohtunik asja veel kord läbi ja leidis, et oli eksinud. Muutis oma esialgse otsuse ja luges nüüd partii viigiks. Arvatavasti toimis ta õigesti.

Lõpuks seis, mida peale Uljanovski veebilehe on elavalt arutatud ka tatarlaste omal, kusjuures kummalgi pool provintsipiiri on jõutud erinevatele seisukohtadele.
Tegemist on Mussa Dźalili mälestusturniiriga (tatarlastel oli kord selline kangelane). Laual seis: Valged: Kf5, Oc4 ja e5, Ef6 ja g5 (5). Mustad: Kh7, Od2 ja e8 (3)
Valgetega mängib kogenud Vassili, mustadega nooruke Ilja. Edasi mängiti nii:
1.f7 Oxf7 2.Oxf7 Oxg5 3. Og6+ Kh6 4.Od6 Of6 5.Of7 Oa1 6. Of8+ Kh7 7.Og6+ Kh8 8.Oa3 Oc3 9.Oc1 Oa1 10.Oh6 Ob2

Pärast 2. käiku nõudis Ilja kohtunikult viiki, kuid kella seisma ei pannud.
10.2 Kui käigul oleva mängija kellal on jäänud vähem kui kaks minutit, võib ta taotleda viiki. Ta seiskab kellad ja pöördub kohtuniku poole.
Kohtunik ütelnud küll "viik", aga asja ei otsustanud ja pöördus omakorda peakohtuniku poole. Must kaitses end leidlikult, nii et tal jäi üks oda kahe vastu, kulutades selleks muidugi aega. Pärast 7. käiku jõuab laua juurde peakohtunik, ühtlasi oblasti maleföderatsiooni esimees Parfjonov. Ilja taotleb sellelt viiki. Parfjonov leiab, et taotlus pole esitatud reeglite järgi, mistõttu viiki fikseerida ei saa. Ilja hädaldamisele, et seda seisu võita ei saa, ta ei reageeri, seisu ei süvene ja lahkub laua juurest. 11. käigul ületab must aja ja valge saab võidu. Ilja isa viib nüüd nii Ilja kui ka selle venna turniirilt minema. Mõlemad saavad pooleaastase võistluskeelu.

Mis puutub kahe veebilehe erinevasse hoiakusse, siis Uljanovski lehe toimetajaks on Parfjonov ise, tatarlaste oma aga tugineb suurelt osalt Ilja isa hinnangutele ja arvamustele.
Artikli 10.2 rakendamisel on kohtunikul alati õigus, niisiis ka Parfjonovil (VP) viigitaotluse tagasilükkamiseks ja lõpuks valgete võidu fikseerimiseks. Oma veebilehel kirjutab ta: "Seis oli küll viigikontuuridega, kuid seda oli vaja artikli 10.2 järgi reeglipäraselt vormistada. Muidu oleks ju tulnud vastase põhjendatud protest. Kuidas siis turniiri edasi juhtida? See oleks ju täielik anarhia!" (Poisikese protesti ei arvestanud, vastase oma kartis aga juba enne selle esitamist.)
Ometi ei asu ma VP tegevust õigustama. Tõepoolest, kell oleks pidanud seisma ja taotlus olema õigesti sõnastatud. Siiski peaks siin kohtunik toimima paindlikult. Kella edasikäimisele võis ta lihtsalt tähelepanu juhtida. Oponendid on siin leidnud, et kohtunik oleks pidanud kasutama artiklit 6.13a Kui partii tuleb katkestada, siis seiskab kohtunik kellad. Minu arust pole see viide õigel kohal ja antud juhul polnud see kohtuniku ülesanne.

Minu arust pole probleem ka see, kui viigitaotleja ei leia oma taotluseks õiget formuleeringut "pole võimalik võita normaalsete vahenditega". Kui mängija pöördub kohtuniku poole, võib see ju täpsustuseks küsida, kas viiki taotletakse artikli 10.2 alusel. Tegemist oli ikkagi noore mängijaga, kuigi VP arvates juba piisavate kogemustega.
Küsitav oli partii jälgimise lõpetamine kõige otsustavamal momendil. 10.2b ... partii jätkub võimaluse korral kohtuniku juuresolekul. Tatari lehel on äraminekut peetud kohtuniku suureks süüks. Võimalik, kuigi siit vaadates ei tea me, kas sel ajal võis tõesti kusagil veel pakilisemat tegevusvajadust olla.
Nii et ilmselt võis kohtunik paremini toimida ning kuigi poiste turniirilt äraviimist ei saa heaks kiita, on asjade sinnamaani jõudmises ka kohtunikul omajagu süüd.
Lembit

Kommentaare ei ole: