pühapäev, 27. jaanuar 2008

Kohtuniku käsud

Ega ma täpsemalt teagi, mida kujutab endast Venemaa Provintside Maleakadeemia nimeline organisatsioon. Küll leidsin internetist selle organisatsiooni nõuded professionaalsetele kohtunikele pealkirjaga "Kohtuniku käsud". Vähemalt Tatarimaal Nabereźnõje Tśelnõs, mille veebilehel dokument ripub, hakatakse kohtunikelt nõudma eksami sooritamist nende käskude tundmise kohta. On selge, et midagi kardinaalselt uut nendes pole. Mida võikski küll malekohtunike tegevuse kohta veel uut välja mõelda? Nii on seegi kõik enam-vähem mujal kirjas, suurelt osalt ka minu tekstis "Malekohtunikust, tema rollist ja ülesannetest". Seetõttu ei kavatse ma siin kogu seda teksti ära tuua ega isegi põhjalikult refereerida. Ometi on mind alati huvitanud, mida kohtunikult kusagil nõutakse ja millele eriti tähelepanu pööratakse. Niisiis siinkohal mõnedest momentidest.

Malekohtunik peaks reeglid laitmatult omandama absoluutse vilumuse tasandil. Vaid tooretest oskustest nende kasutamiseks ei piisa. Tingimata on vaja 3-5 ekstreemsetes tingimustes võistlust täieliku vastutusega turniiri eest. Mängu ajal ei tohi kohtunik tegelda kõrvaliste asjadega, mille hulka kuulub ka malekoodeksi lugemine (!) Ainuski moment ei tohi kohtuniku eest varjule jääda. Kohtuniku töö algab vooru ettevalmistamisega ja lõpeb siis, kui viimane mängija turniirisaalist lahkub. Peamine kohtuniku töös on sündmuste arengu ennetamine ning ebasoodsate ja konfliktsete olukordade vältimine. Selliste olukordade teke oleks kohtunikutöös juba suureks puuduseks.

Ja siis need kümme käsku ise:
1. Alati olla turniirisaalis.
Kui lahkud, pead jätma sinna asemiku.
2. Töökoht on vaja õigeaegselt ette valmistada.
Kohalikel ja vabariiklikel võistlustel peaks kõik olema korras 15-20 minutit enne vooru, rahvusvahelistel võistlustel koguni terve tund. Ole eriti hoolikas värvide määramisega. Mängijate teadmist ei või usaldada.
3. Korraldada, et voor kulgeks normaalselt.
Siia kuuluvad nii mängijate liikumisteed kui turniiritabelid, aga ka võistluste reklaam ja nende kajastamine ajakirjanduses.

4. Analüüsida olukorda ja hoida ära selle võimalikud ebasoodsad tagajärjed.
Eriti korrektne tuleb olla partii tulemuste fikseerimisel. Arvesta osavõtjate psühholoogilisi iseärasusi partii lõpul (mängijate reageerimine, nende vanemate ja sõprade kohalolek). Ka protokollide vastuvõtmisel olgu kohtunik korrektne ja suhtugu mängijatesse heatahtlikult.
5. Ametikohustuste täitmine vooru ajal.
Omavaheliste jutuajamiste korral teha korrektses vormis märkus. Mittestandardses olukorras võib pöörduda pea- või vanemkohtuniku poole. Selle otsus tuleb siis täpselt täita. Osavõtjate ja pealtvaatajate juuresolekul ei või neid otsuseid mingil juhul vaidlustada. Ajapuuduses jälgi partiiprotokollide pidamist ja kellade käiku.

6. Olla füüsiliselt teovõimeline.
6 tunni jooksul tuleb säilitada füüsiline töövõime. Leia koht, kust turniiri jälgida, liigu ringi, põhjustamata mängijatele ebamugavusi. Iga 4 tunni järel saab kohtunik 15-minutilise vaheaja (!) Suitsetamine ei või olla eemaldumise põhjuseks.
7. FIDE reegleid kasutada argumenteeritult ja tervest mõistusest lähtudes.
Kui vastavat olukorda reeglites pole, tegutse terve mõistuse järgi, sattumata reeglitega vastuollu. Keelatud on FIDE reegleid rikkuda, tõlgendada neid omamoodi ja lahendada konflikte oma arusaama järgi.

8. Kohtunik vastutab võistluse konfliktideta läbiviimise eest.
On soovitav, et kohtunik osaleks võistlusjuhendi koostamises. Muidu peaks ta sellega põhjalikult tutvuma ja koostama vajaduse korral täiendavad dokumendid. Mõlemal partiiprotokollil olgu sama tulemus ja käikude arv. Kelli võib seisata, kuid jäme viga on teha seda ajapuuduses. Mitte anda mängijale märku, et käigud on täis. Ajapuuduses ei tohi lubada kogunemist mängulaudade juurde. Seejuures peab aga olema paindlik. Vajadusel tõkestada juurdepääs toolidega, aga nii et partiid ikka näeks. Kui mängijad teevad protokollidesse vaid konkse, võib kohtunik partiid kirjutada. Aga mitte nii nagu Venemaa meistrivõistlustel Dagomõssis: "Ärge käige nii kiiresti, ma ei jõua kirjutada!" Kohtunik vastutab oma otsuste eest peakohtuniku ees, see omakorda korraldajate ees. Teda võib kutsuda apellatsioonikomiteesse, kelle otsused tuleb täpselt täita. Kui kohtunik pole oma kohustustega adekvaatne, võib ta turniiril asendada kogenenumaga.

9. Tulemuste täpne ja vigadeta fikseerimine.
Kogenud kohtunikud kirjutavad üles kõik, mis turniiril positiivset või negatiivset juhtus, et seda hiljem õigete otsuste tegemiseks arvestada.
10. Tagada võistluse täpne lõpetamine.
Kohtuniku funktsioonid lõpevad mängijate autasustamisega.

Edasi on juttu, et väljatöötamisel on kohtuniku individuaalne mudel (mis võiks küll see olla?) Kohtunikutöö küsimusi üldistanud ja valgustanud eesrindlike kohtunike loetelus on peaaegu kõik, kellega aastakümneid tagasi koos töötasin ja keda kahjuks enam pole: L.Abramov, G.Goldberg, J.Zraźevski, J.Karahhan, J.Averbahh, I.Bondarevski, V.Dvorkovitś. Süsteem "kohtunik - võistlussüsteem" seadvat kohtuniku esiplaanile, seetõttu olevat vaja süsteemi tema tegevusele lähenemiseks. Eri maades on see erinev. Venemaal olevat langenud nõudlikkus kohtuniku pedagoogilise meisterlikkuse suhtes. Kohtuniku oskus on tegevusviis, mis tugineb teadmiste, oskuste, harjumuste, eelduste ja annete kogumile ning mida kohtunik teadlikult realiseerib võistluse konkreetsetes olukordades. Kohtuniku pedagoogiline meiterlikkus on oskuste kompleks, mida on vaja võistluste viljakaks korraldamiseks ja läbiviimiseks kohtuniku otsuste alusel.

Kuigi eriti teksti lõpuosas kohtame veel mõningaid mõttetuid sõnakeerutusi, võib siiski soovitada vene keelt valdavail kolleegidel kogu tekst korra siiski läbi lugeda ja mõelda, kas me ise oleme oma igapäevatöös kõiki selles puudutatud asju arvestanud. Leiame selle teksti www.nabchess.narod.ru/arbiter.htm
Ja veel. Omal ajal oli tava, et iga ala, mis tahtis esile tõusta ja oma tähtsust rõhutada, pidi leidma selle põhjenduseks vähemalt ühe marksismi klassiku tsitaadi. Tatarlastel jooksevad igal leheküljel järgmised laused: "Male pole lihtsalt sport. See teeb inimesetargemaks ja kaugelenägelikumaks, aitab objektiivselt hinnata tekkinud olukorda, arvestada samme mitmeks käiguks ette." Kelle sõnad? Muidugi Putini.
Lembit

Kommentaare ei ole: