pühapäev, 24. veebruar 2008

Kuidas toimiksid kohtunikuna?

FIDE uudistelehe Newsletter äsjases numbris on põgusalt juttu ka FIDE poolt korraldatavatest kohtunike seminaridest, kus teatavasti ka meie kohtunikke on osalenud. Ühtlasi tuuakse ära ka mõned neil seminaridel esitatud küsimustest. Arvan, et nendele vastamine ei peaks kolleegidele raskust valmistama. Jätan seepärast need siinkohal lähemalt vaatlemata ja tulen asja juurde kunagi hiljem tagasi. Küsimused ise on aga sellised:



1. Turniiril on ajakontrolliks 1 tund 3o minutit 40 käigule ja edasi 15 minutit lõpuni, kusjuures alates 1. käigust lisandub iga käiguga 3o sekundit. Äkki teevad valged käigu Oc3-d5. Mustad leiavad, et see käik on määrustevastane, jätavad oma käigu tegemata ning kutsuvad hoopis kohtuniku ja taotlevad sellelt endale võidu vormistamist. Mida otsustab kohtunik?

2. Matś võistkondlikul turniiril. Esimesel laual pakuvad valged viiki. Mustad nõustuvad sellega, aga tingimusel, et ka teine laud nõustub viigiga. Valged märgivad partiiprotokolli 0,5:0,5 ja kirjutavad alla. Mustad ütlevad nüüd, et kuna teisel laual viiki pole, siis ka nemad viigiga ei nõustu ja nõuavad valgetelt mängu jätkamist. Kutsutakse kohtunik. Mida see otsustab?

3. Ka mingid võistkondlikud meistrivõistlused. Kohtunik on asetanud lauad nii, et ühe meeskonna liikmed istuksid ühel pool ja kõik kellad oleksid selle meeskonna paremal käel, numbrilaudadega vahekäigu poole. Esimesel laual paneb aga mustadega mängija kella oma paremale käele, numbrilauaga seina poole, teatades, et kell peab olema asetatud nii, nagu must tahab. Mida teeb nüüd kohtunik?
Püüdke siis nüüd end ise neil juhtudel kohtunikurolli panna.
Lembit

Kommentaare ei ole: