esmaspäev, 12. november 2007

Mängijate aususest

Kümme päeva tagasi mängiti üht Hollandi teise liiga matśi. 6. laual mänginud AAS-i meeskonna kapten läks korraks värsket õhku hingama ning talle järgnenud kohtunik leidis, et mehel on käes tasku-Fritzi seade (selle välkmale reiting olevat 2450, hinnaks aga 50 eurot) ja selle ekraanil sama seis, mis tal parajasti mängulaual. Kuigi mees väitis, et ta ei analüüsinud seisu, vaid tahtis ainult oma partiid andmebaasi lisada, loeti mäng talle otsekohe kaotatuks.

Operatiivselt reageeris ka Hollandi Maleliit. Sellistes olukordades ei hakata seal ootama järjekordseid koosolekuid, vaid kogu otsustusõigus on antud võistlusjuhiks nimetatavale ametimehele, kelleks praegu on IA Rom Bleeker. Kuigi patune oma süütegu kangesti kahetses, järgnes juba viis päeva hiljem karm otsus - võistluskeeld nii selleks kui ka kaheks järgmiseks hooajaks (maksimaalselt oleks nende reeglite järgi võinud aasta veel lisada).

Nii on malekoodeksi keelud elektrooniliste sidevahendite ja informatsiooniallikate kasutamise kohta ikkagi põhjendatud ning ka Professionaalsete Maletajate Assotsiatsioon (ACP) ei tunne asjatult rahutust. Juba 19. veebruaril esitas ACP oma ettepanekud pettuste vastu võitlemiseks FIDE ametlikel võistlustel ja muudel tippturniiridel. Selleks oleks vaja seada üles metallidetektorid mängualale sisenemisel ning võtta tarvitusele süsteemid, mis takistaksid mängusaalis traadita seadmete tegevust ning välistaksid silmsideme mängijate ja publiku vahel. Mängija võiks mängualalt lahkuda vaid kohtuniku loal, igasugune mängijate verbaalne kontakt aga oleks partii jooksul keelatud.

8. märtsil pöördus ACP FIDE poole tungiva taotlusega mitte reageerida üksikjuhtudele, vaid võtta midagi ette pettuste vastu üldiselt. Olukord olevat vähemalt ebameeldiv. On vale teeselda, et males ei saa pettusi olla või et keegi kunagi teist ei peta. Tehnoloogia ja elektroonika areng loob selleks järjest rohkem võimalusi.
FIDE selget vastust teada pole. Kuigi eetikakomisjon on sel aastal endast rohkem elumärki andnud ja isegi avalike istungitenigi välja jõudnud (veidi oli neist juttu ka meie kommentaaris "Kohtunike aususest"), näib, et seal ollakse kuhugi poolele teele peatuma jäädud, üheks võimalikuks põhjuseks, et puudutatud on liiga tuntud nimesid.

Kui karistus hollandlasele tundub olevat liiga raske, siis meenutan hindu Umakant Sharma lugu eelmise aasta detsembrist. Tolle mehe palju aastaid 1900 ümber püsinud reiting tõusis äkki peaaegu 2500-ni. India meistriks ei õnnestunud tal siiski tulla, sest enne avastati ta mütsikese alt Bluetooth´i seade arvutisignaalide vastuvõtuks. Karistuseks kümneaastane võistluskeeld. Aga muidugi pole ka juhtumid ühesugused.
Lembit

Kommentaare ei ole: