esmaspäev, 26. november 2007

Śveitsi süsteemi reeglitest

Nädalavahetusel pidin kohtunike seminaril veidi kõnelema ka śveitsi süsteemist. Õieti on see süsteem praeguseks juba sedavõrd palju erinevaid vorme omandanud, et ühtsusest on raske rääkida. FIDE on ajuti teinud katseid põhiseisukohtade paikapanekuks, kuigi ka need kannavad vaid soovitavat iseloomu. Ulatuslikumaks neist olid śveitsi süsteemi reeglid Grazi kongressilt 1985, millele tuginevad ka meie kodulehelt leitavad Śveitsi süsteemi põhireeglid ja minu materjal "Märkmeid śveitsi süsteemist".

Aga Śveitsi süsteemi üldreeglid pärinevad ka Calvia kongressilt 2004. Millest siis neis juttu on? Need on lühikesed ega püüagi anda mingeid konkreetseid juhiseid paarimiseks. Aga arvestagem neid võimaluse korral ikka (FIDE reitinguturniiridel kindlasti), kuigi vaevalt seal meie jaoks midagi uut ongi.

Iga osavõtja, kes pole õigeaegselt kohale saabunud, kõrvaldatakse turniirilt, kui ta pole järgmise vooru paarimiseks kohale ilmunud. Erandi võib teha juhul, kui registreeritud osavõtjalt on kirjalik teade, et ta jääb paratamatult hiljaks. Ükski mängija ei saa punkte mängimata voorude eest. Mängija, keda kohal pole, ei või saada mänguta punkti. Mängija, kes mingist voorust puudub kohtunikule teatamata, loetakse turniirist loobunuks, välja arvatud juhul, kui puudumist põhjendatakse arvestatavate argumentidega enne järgmist paarimist.

Mängijate esmane järjestus turniiritabelis peab vastama nende FIDE reitingutele. Kui mängijal FIDE reitingut pole, võib arvestada mistahes kättesaadavat infot tema mängutugevuse kohta. Selleks võib olla näiteks tema rahvuslik reiting, mille puhul on võetud arvesse FIDE reitingu ja vastava maa rahvusliku reitingu vahekorda.
Kasutatav paarimissüsteem peab olema üks avaldatud FIDE süsteemidest või siis selline, mille üksikasjalik kirjeldus antakse mängijatele. Kasutada võib ka nn. kiirendussüsteeme (need on sellised, kus mängijad jaotatakse esimesteks voorudeks nelja gruppi, et juba nendes poleks kohtuvate mängijate tugevusevahe liiga suur), aga vaid siis kui need on eelnevalt teatavaks tehtud ega eelista üksikuid mängijaid. Pole lubatud korrektseid paarimisi muuta, et anda kellelegi suuremaid võimalusi tiitlinormide täitmiseks. Kui paarimised on juba avaldatud, siis ei tohi neid enam muuta, välja arvatud juhul, kui kaks mängijat kohtuksid omavahel teistkordselt. Ja ongi vist kõik põhiline, mis Calvias tookord kirja pandi.
Lembit

Kommentaare ei ole: