teisipäev, 12. august 2008

Reitingutest ja tiitlitest

Lõpetaksime selle korraga Hispaania kohtunikueksami küsimuste vaatlemise ära. On jäänud veel need küsimused, mis eeldavad reitingu- ja tiitlimääruste tundmist.
Kõigepealt siis reitingutest, jutt on muidugi FIDE omadest.

1. Milliste turniiride partiid lähevad reitinguarvestusse?
Päevas ei tohi mängida üle 3 vooru ja puhas mänguaeg ei tohi ületada 12 tundi (ei tea, kust hispaanlased on võtnud 14) (RM 3.1). Võistluse kestus ei tohi olla pikem kui 90 päeva (RM 4.1). Partiide kohta ei tohi olla mingisuguseid vaidlusi. Arvesse ei võeta partiisid, mida ei mängitud ühe mängija mitteilmumise tõttu või mingil muul põhjusel (RM 5.O). Kui reitinguta mängija saab turniiril alla 1 punkti, siis tema tulemust ei arvestata ega ka vastasmängijate tulemust tema vastu (RM 6.1).
2.Millised nõuded on reitinguarvestusse minevateks ringsüsteemiga turniiride koosseisu kohta?
Vähemalt 2/3 mängijatest peavad olema reitinguga (RM 6.3). Kaheringilisel turniiril olgu vähemalt 6 mängijat, neist vähemalt 4 reitinguga (RM 6.32). Rahvuslikel meistrivõistlustel on nõutav, et vähemalt 3 meest või 2 naist oleksid enne turniiri ametliku FIDE reitinguga (RM 6.33).
3. Milline peab olema mängutempo turniiri minekuks reitinguarvestusse?
Kui vähemalt üks mängija on FIDE reitinguga 2200 või rohkem, peab ajakontroll ühele mängijale olema vähemalt 2 tundi (kontroll arvestatakse esimese 60 käigu järgi). Kui vähemalt ühel on 1600 või rohkem, peab olema vähemalt 1,5 tundi. Kui kõigi reiting on alla 1600, siis olgu vähemalt 1 tund (RM 1.1).
4. Kes on passiivmängija?
See, kes mängib aastas vähem kui 4 partiid (RM 9.23a).
5. Kas FIDE liikmesföderatsioon võib reitinguturniiriks kehtestada detailsemaid reegleid?
Koodeksi eessõna järgi võib iga maleföderatsioon vabalt kehtestada detailsemaid reegleid, aga FIDE korraldatavatel matśidel, meistri- või kvalifikatsioonivõistlustel, samuti FIDE tiitli- või reitinguturniiridel need ei kehti.
6. Mis siis, kui mängijad ilmuvad rahvusvahelisele reitinguturniirile ebapuhtas või puudulikus riietuses?
Kõik osavõtjad peavad olema sobivalt riietatud (TM 14c). Korraldajad ja kohtunikud peaksid ilmselt mängijaid hoiatama, et sama ei korduks järgmistes voorudes.
7. Milline kohtunikudokumentatsioon on vaja reitinguarvestuseks esitada ja kas seda saab hankida Swiss Manageri abil?
Vaja on täita FIDE reitinguraport, mille leiame arvutist (Speciale/FIDE-Data-Export). Loodav tekstifail salvestatakse arvutisse ja saadetakse reitinguadministraatorile. Swiss Manageri abil tuleme sellega toime.

Ja tiitlimäärustest.
1. Milline piirang on tiitliturniiride korraldamisel?
Ei tohi mängida rohkem kui 2 vooru päevas (TM 1.12).
2. Millised vastased on vajalikud suurmeistrinormi täitmiseks?
Vähemalt 3 vastast peavad olema suurmeistrid. (TM 1.35b).
3. Turniiril 10 mängijat. 2 neist on ilma FIDE reitinguta. Turniiri algul küsitakse, kui palju vajab üks mängija naiste suurmeistri normi täitmiseks. Kuidas arvestada vastaste reitinguid?
Turniiri algul seda arvestada ei saa, ainult lõpul.
4. Turniiril 12 mängijat, 2 neist on kohalikud ilma tiitlita. Korraldaja küsib, missugused tingimused peavad olema turniiril rahvusvahelise meistri normi täitmiseks. Kes võivad olla kohtunikuks?
IM normiks on vaja kas 2 GM või 1 GM + 2 IM või 3 IM.
Kohtunik peaks olema rahvusvaheline arbiter, aga piisab ka FIDE arbitrist. Kui ka seda pole, siis peaks turniir peetama vähemalt IA järelevalve all, kes ei tarvitse asuda samas paigas.
5. Kas tiitliga mängijalt võib tiitli ära võtta, kui ta on kuidagiviisi mõjutanud mitmete partiide tulemusi, et kergendada teistel normide täitmist?
Tiitli võib ära võtta kvalifikatsioonikomisjoni ettepanekul FIDE Peaassamblee otsusega.
Lembit

Kommentaare ei ole: