neljapäev, 9. juuli 2009

Koodeksitekstid olemas

Enam ei tohiks koodeksi uue teksti kättesaadavusega probleeme olla. Esmaspäeval asendas FIDE oma lehel vana ingliskeelse teksti uuega, soovijad leiavad hõlpsalt kasvõi saksa- või prantsuskeelse teksti, ainult venekeelset ei osanud veel leida. Eestikeelnegi on EML kodulehel kenasti olemas. See on vist mu 9. tõlge, millest kõik pole küll trükist ilmunud. Esimene ilmus 1971, varasemad ümberpanekud olid Isai Rozenfeldilt. Muutusi on vahepeal reeglites olnud parasjagu. Sedapuhku lasksin silmad üle kogu koodeksi tekstist, püüdes selle muuta nii originaalilähedaseks kui võimalik. Tuleb muidugi arvestada, et iga ingliskeelne tekst päris ühtlane pole, sest aja jooksul on sellel olnud palju erinevaid tegijaid. Küllap tuleme koodeksi juurde ikka ja jälle tagasi.

Kasulikku materjali on kohtunikele viimastel päevadel muudki lisandunud. Inglise Malekohtunike Assotsiatsioon publitseeris näiteks 1. juulil Arbiters´ Guide´i, kus mõndagi huvitavat. Śotlastel ripub muide juba 2006. aastast Arbiter Guide, mida kunagi ühes kommentaaris ka veidi vaatlesin. Sarnasust neil dokumentidel on, kokkulangevust küll mitte. Igatahes neil kohtunikel, kes oma teadmisi täiendada tahavad või lihtsalt uudishimutsevad, millega kolleegid tegelevad, ei tohiks materjalipuudust olla.

Esialgu jäi aga silm Põhja-Rein-Vestfaali kohtunikelehele, kuhu olid ilmunud mõned soovitused malekellade seadmiseks Fischeri kontrolliga.
Teatavasti lisavad kõik DGT-tüüpi kellad ajalisandi põhiajale juba enne vastavat käiku. Kui kellale seatakse ajakontroll 1 tund 40 minutit ja 30 sekundit igale käigule, siis alustab see ajast 1:40.30. Kui juhendis selgelt ei öelda, et boonus lisatakse pärast käiku, siis probleemi pole (meie juhendites öeldakse tavaliselt "pluss 30 sekundit iga sooritatud käigu eest"). Et probleemi aga üldse vältida, peaks kellale panema 1:39.30 +0.30, siis alustab kell korrektselt ajast 1:40. Korrektsem on see ilmselt küll, aga seadmine seevastu tülikam ja aegaviitvam.

Kelladel DGT XL ja DGT 2010 on sisseehitatud käiguloendur. Loenduri kasutamisega seotud asjad on endiselt mõnevõrra segased. RC on otsustanud selle kasutamisest loobuda, ometi mainitakse loendurit ka paaris uue koodeksi punktis. Saksa kohtunik leiab, et võimaluse korral peaks loenduri ikkagi välja lülitama. Kui loendur on sisse lülitatud, annavad kellad pärast valge 40. käiku kahest osast koosneva kontrolli puhul talle kohe aja järgmiseks partiifaasiks. Sellest saab must teada, et valge on vähemalt loenduri järgi 40 käiku teinud ja ta ise peab veel vaid ühe käigu tegema. Niisiis etteütlemine.
Soovitatakse kindlalt sisseprogrammeeritud Fischeri kontrolli vältida ja seada kontroll kelladele ikkagi käsitsi, jättes või seades loenduri 00-le. Siis seab kell mõlemale aja järgmiseks faasiks, kui ühel mängijal on aeg otsas.

Enne Hiiumaale sõitu lasksin pilgu ka teiste võistluste juhenditest üle. Kaido Külaotsa malekooli turniiril oli lubatud hilinemisajaks juhendisse kirjutatud 15 minutit. Sel juhul kehtib loomulikult see reegel, mitte koodeksis toodud 0. Ehk võiks see üleminekuperioodil sobivolla.
Lembit

Kommentaare ei ole: