kolmapäev, 22. juuli 2009

Tiitlid ja reitingud

Esmaspäeval sattusin tegutsema enda jaoks täiesti jõukohasel turniiril. Śahh ja Garde pidas rahvusvahelist malepäeva. 12 mängijat, naabertoas mängivad 7 olid minu haldusalast väljas. Stewart Reuben on küll öelnud, et üle 10 mängija kohtunik jälgida ei jõua. Paarimine tehti ka arvutil ära, nii et sellega muret polnud. Easy-kelladega olen ka peaaegu ära harjunud ja kaks neid oligi. Ei probleeme ega märkimisväärseid juhtumeid.
Ühel tavalisel kellal sai küll kuidagiviisi ruttu aeg otsa. Selgus, et kaks poolt olid korraga käinud. Naaberkelladega võrreldes sai aeg korrigeeritud. Koodeksit rikkusin küll ka: jätsin reageerimata ühe daami mobiili häälitsusele. Ei suuda fikseerida kaotust, kui see hääl segab mängijaid märksa vähem (kui seda üldse keegi tähele pani) kui kohtuniku võimalik sekkumine või muu ümberkaudne sumin. Aga kuus vooru śveitsi oli jälle ilmselt liiga palju. Viimases voorus sai liider vastu 10. koha jagaja, tema lähim konkurent aga päris 0 punktiga mängija. Ettenähtust ja väljakuulutatust tuleb siiski kinni pidada.

Kodus heitsin pilgu FIDE kodulehele. Seal juhiti tähelepanu muudatustele tiitli- ja reitingumäärustes. Lähemalt pole neil mõtet peatuda, sest Marek tegi seda juba 18. III Muudatused reeglites 1. juuli 2009. Ta tunneb seda valdkonda pealegi paremini. Mõni tähelepanek siiski.
Reitinguperiood lüheneb kolmelt kuult kahele. Uued reitingulehed niisiis 1. I, 1. III, 1. V, 1. VII, 1. IX ja 1. XI. Et mingi turniiri tulemused reitingulehte läheksid, peab FIDE saama need hiljemalt nädal aega varem. FIDE enda korraldatud ametlikul võistlusel piisab turniiri lõppemisest kasvõi eelmisel päeval.
Palju poleemikat tekitanud juurdekasvukoefitsient K (vt. kasvõi 1. V Segadus K ümber ja 22. VI K ikka päevakorral) jääb endiseks nii nagu kõik sellest sõltuvgi. Nii hakatakse ka uue mängija reitingu arvestamisel lisama iga poole tabelipunkti eest mitte 15 reitingupunkti, vaid ainult 12,5.

Tiitlimäärustes loetletakse need ajakontrollid, mida tiitliturniiridel võib kasutada. Asja algatajaks oli Professionaalsete Maletajate Assotsiatsioon, kelle arvates on kasulik, et turniiride tingimused oleksid võimalikult ühesugused. Nende seas püsib populaarne kontroll 90 minutit partiile + 30 sekundit käigule veel vaid aasta, siis kõlbab see vaid reitingu saamiseks. Kõik need on loetletud kasvõi 21. XII Veel kongressi otsustest.
Peale automaatselt registreeritavate tiitlite peavad kõik taotlused olema FIDE lehel kirjas vähemalt 2 kuud enne lõplikku heakskiitu. Automaatselt registreeritavate puhul rakendatakse piiranguid antavate tiitlite arvus sõltuvalt võistlustel osalenud maade arvust.
FIDE meistriks ja meistrikandidaadiks võib saada juba 8-aastaste turniiridel (anaoogiliselt 10-aastaste omadega).
Reitingul baseeruva tiitli normi võib täita isegi keset turniiri.

Mõnevõrra on korrigeeritud ka tiitlinõudeid. IM -ks saamiseks peab näiteks 1/3 vastastest juba olema IM-d, kusjuures iga GM loeb 1,5 IM eest. Reitinguta või madala reitinguga vastaseid võib olla ainult üks.
Reitinguta, kuid tiitliga vastased arvestatakse nüüd: GM 24oo IM 22oo, WGM ja FM 21oo, WIM 2000, WFM 1800.
Kui turniiril mängitakse rohkem kui 13 partiid ja tiitlinorm täidetakse rohkem kui 13 partii järgi, läheb arvesse ikkagi vaid 13 partiid.
Vähemalt kord tuleb norm täita sellisel turniiril, kus on nõutav arv välismaalasi ja osalevaid föderatsioone. Nii ei aita ainult rahvuslikel meistrivõistlustel mängimisest.
Lembit

Kommentaare ei ole: