reede, 24. juuli 2009

Veel lastevõistlustest

Eelmisel nädalal (22. VII Kohtunik noortevõistlustel) oli juba juttu sellest, mida inglaste Arbiters´ Guide arvab kohtunikutööst noortevõistlustel. Midagi leiame samal teemal sealsetest tähelepanekutest veel.
Probleemiks võivad olla lapsevanemad ja treenerid. Seepärast ei lubata mõnedel võistlustel lapsevanemaid mängusaali (ka meil). Lapsevanemad ei tohiks igal juhul seista lapse otseses vaateväljas. Mõned võivad sel moel lapsele survet avaldada, millest kõnelevad lapse kiired pilgud või ka pidev vanema jälgimine, teised annavad teadmatult nõu oma näoilme või kehakeelega. Vältida tuleks ka seda, et vanemad vaatavad üksisilmi lapse vastasmängijat. Sellisest hirmutamisest peab kohtunik resoluutselt jagu saama. Kui selline käitumine jätkub, on see küllaldane põhjus lapsevanema turniirisaalist eemaldamiseks.

Kindlasti kaitsevad vanemad väga oma lapsi. Kohtunik peab seepärast olema kannatlik ka naeruväärsete süüdistuste puhul. Mingi alus võib nendel ikkagi olla.
Juhul kui vanemad saali lubatakse, peab kohtunik rõhutama, et mingi probleemi märkamisel peavad nad pöörduma kohtuniku poole, mitte aga püüdma ise hakata seda lahendama.
Kohtunik ei tohiks mängija laua lähedal lubada koolivendade või teiste sõprade kõnelusi. Üsna sageli võivad need viia arutlusele parasjagu käimas oleva partii üle.
Mida valvsam on kohtunik vooru ajal, seda vähem võib tekkida suuri probleeme. Ometi pole välistatud, et seejuures võib ta avastada rohkem väikesi probleeme.
Kui kohtuniku otsus on lapsele ebasoodne, võib see muutuda väga emotsionaalseks. Seepärast võib partiis teha mõneminutilise pausi, et laps saaks end enne mängu jätkamist koguda.

Kohtunik peab olema ettevaatlik, et ta ise ennast täbarasse olukorda ei seaks. Kuigi tundub olevat vajalik lohutada pärast kaotust pisarates mängijat, tuleb hoolitseda selle eest, et tema tegevust vääralt ei tõlgendataks. Kohtunik peab arvestama, et tema käitumine võib anda alust süüdistusteks ja seepärast peaks loomulikku kaitseinstinkti ohjeldama.
Kohtunikud peaksid vältima olukordi, kus nad jäävad ainult ühe lapsega kahekesi. Ideaalselt peaks lastega töötades alati olema kaks täiskasvanut koos.
Ehk on nendes inglaste soovitustes midagi arvestamisväärset.
Lembit

Kommentaare ei ole: