laupäev, 4. juuli 2009

Küsida võib kõike

Arvasin juba, et Prantsuse malekohtunike rubriik "Un arbitre vous répond" /kohtunik vastab teile/ on juba ilmumise lõpetanud, sest kolmveerand aastat polnud sinna midagi lisandunud, liiati lõpetas selles esinev Stéphane Escafre äsja oma pikaajalise tegevuse Prantsuse kohtunikekogu esimehena. Aga ei, juuli algus lisas sinna paar vastust. Tundub küll, et sellele küsimusi lähetanud pole tippmängijad ega kohtunikud, vaid kõige tavalisemad malehuvilised. Aga olgu siinkohal näitena mõnedele viimasena käsitletud asjadest viidatud näitena pigem küsimustest kui vastustest. Targemaks küll vaevalt saab.


Üks küsija leiab, et talle on śveitsi süsteemi viimase vooru paarimisel liiga tehtud. Tema reiting oli 1644, punkte 3, vastasel aga 1954, punkte 3,5. Sellest reitingugrupist olnud 3 punkti 3 mängijal, aga teised said endale vastased samast reitingugrupist. Nii läks partii ja ka grupi esikoht kaotsi. - Loomulikult ei saa nii nappide andmete põhjal midagi kindlat öelda. Kui 3,5-punktiseid oli paaritu arv, pidi ju keegi neist 3-punktiste vastu minema. Põhimõtteliselt peaks kõrgema grupi nõrgim mängima madalaima grupi tugevaimaga. Nii peaksid vastased olema enam-vähem võrdsed. Aga ikkagi peaks teadma vähemalt seda, kellega mängija ja tema konkurendid mängisid paaris viimases voorus.


Kedagi huvitab, kas "tuld lipule!" võib öelda. Pole ju isegi kuningale tule ütlemine kohtustuslik ja ega me seda turniiridel kuulegi. Veel vähem hoiatab keegi vastast, kui ta tema lippu ründab. Eksituste vältimiseks on prantslastel lipu puhul kasutusel teine väljend "Gardez votre Dame" /hoidke oma lippu/. Vaevalt võiks ütlemist pidada vastase otseseks segamiseks, aga tarbetu on ta kindlasti.


Üks mängija on saanud kaotuse mobiiltelefoni helisemise eest juba 5. käigul. Aga mängijad on ju hajameelsed. Kas oleks kohtunikul olnud raske enne vooru algust telefonide väljalülitamist meelde tuletada? See peaks ju tema kohus olema. Ja lausa absurdne olevat, et sellised partiid ka Elo-arvesse lähevad. Mees fantaseerib, et ta võib ju osaleda maailma 10 parima mängija osavõtuga turniiril ja kui kõik mobiilid helisevad, siis saabki temast maailma number 1. - Keegi muidugi ei keela kohtunikul mobiilidest rääkimast või kasvõi hoiatavaid silte välja panemast, aga tavaliselt pole selle järele enam vajadust, sest reegel on juba nii kaua kehtinud, et seda peaksid juba kõik teadma. Aga kui mobiilipunktid Elo-arvesse ei läheks, siis paneks ju igaüks halvas seisus oma mobiili helisema ja reiting ei langekski.

Küsitakse nõu, mida teha määrustevastaste käikudega sõpruspartiides. Kas ja kuidas peaks nende eest karistama? - Muidugi saab sellisele küsimusele vastamiseks tsiteerida vaid koodeksiga ettenähtud karistusmääru: 2 x 2 minutit vastasele, välkmales muidugi kohe kaotus, kui pärast määrustevastasust on kella vajutatud. Aga kergetes partiides toimivad ju kõik oma äranägemise järgi. Kuigi jah, miks mitte siingi koodeksisätteid jälgida, kui malekellad laual.

On veel küsitud, kas ametlikult juba lõppenud partiid võib ikkagi jätkata. Näiteks heliseb valgete mobiil mängu ajal ja kohtunik annab mustale võidupunkti, see aga sellist võitu ei taha ja mehed otsustavad partiid jätkata. Või kui keegi võidab ajaga, siis võidakse kokkuleppel seda mitte arvestada ja mängu jätkata. - Mõistan hästi Prantsuse esikohtuniku raskusi sellistele küsimustele vastamisel. Koodeks näeb selgelt ette, kuidas mingil juhul toimida. Kui mängitakse võistlustel, tuleb ka reeglitest kinni pidada. Lõppenud partiid on läbi, neid ei saa jätkata. Kui seda tehakse, siis pole need enam võistlus-, vaid sõpruspartiid.
Aga sellised need prantslaste küsimused on.
Lembit

Kommentaare ei ole: