pühapäev, 6. september 2009

Juhtum Indias

Ometi on malemäng muutunud jälle nii oluliseks, et see isegi meie lehtede veergudel äramärkimist leiab. Olgu Lenini ja Hitleri vahelise võimaliku partiiga kuidas tahes, aga Tkatśovi (Tkachievi) ja Kumari partii Calcutta (Kolkata) lahtisel turniiril on reaalsus. Tõsi küll, käike tehti selles üpris vähe ja kolleeg Indrek Turu jõudis sellega juba eile tegelda, kuid kuna asi puudutab ka kohtunike tööd, siis tuleme meiegi selle juurde tagasi.

Eilne Postimees: 15 käiku jõudis Prantsusmaad esindav purupurjus tippmaletaja Vladislav Tkatśov enne uinumist teha mängus India esindaja Praveen Kumari vastu.
Andeka mängijaga on kindlasti tegemist. Ega ta siis muidu poleks kahel korral MM-idel esikaheksasse jõudnud ja hiljuti ülekaalukalt Prantsusmaa meistriks tulnud. Iljumźinov otsustas talle anda ka personaalse koha eelolevatele maailma karikavõistlustele. Aga alkoholiga on tal olnud probleeme korduvalt. Dresdeni olümpial jättis ta tulemata viimasele voorule. Aga enne Prantsuse esivõistlusi olevat ta siiski oma sõbra GM Kogani teatel 3 kuud kaine olnud.

Kohtunike jaoks on laua taga magama jääv mängija muidugi paras probleem. Mida ikkagi teha? Näib, et ka Calcutta peakohtunik vastust sellele küsimusele ei teadnud ja muutus ehk liiga aktiivseks. Muidugi on kohapeal kõik paremini näha, kui siit kaugelt. Vist peaks kõige olulisem olema see, kuidas turniiri käiku kõige vähem häirida. Ajuti on joobnud mängijatega seotud probleeme Chesscafeski tõstatatud. Tundub, et ka Geurt Gijsseni soovitus on üldiselt samuti olnud, et turniirirahu huvides peaks nad üldiselt rahule jätma.

Kohtunik laskis kõigepealt teistel mängijatel Tkatśovi üles ajada. See mõjus vaid paariks käiguks ja kuigi korraldajate väitel need jõupingutused kedagi ei häirinud, on ka lausa vastupidist informatsiooni. Kui nende ponnistuste mõju kadus ja mõtlemisaeg (90 minutit partiile ja 30 sekundit käigule) hakkas juba otsakorrale jõudma, sekkus peakohtunik ise äratusprotsessi. Kahjuks samuti tulemusteta.
Siin ei saa enam kohtuniku tegevusele kahesugust hinnangut anda. Koodeksi art. 13.6 keelab selgelt kohtunikul partii käiku sekkumise, osutamise tehtud käikude arvule ja mängija informeerimise, et vastasmängija on käigu sooritanud. Tegemist oli ilmse ebaprofessionaalsusega.

Oli hea, et Calcutta turniiril on loodud osavõtjatest koosnev apellatsioonikomitee. Mängijad olid vooru ajal muidugi ametis oma partiidega. Kohtunik hakkas aga juba vooru ajal nendelt toetust hankima, sellega neid tõsiselt häirides. Selles olukorras olid need arvatavasti nõus ametiisikute iga otsusega, et ainult oma partiile keskenduda. Üks sinna kuulujatest oli hiljem öelnudki, et poleks lasknud mängijat äratada, kui oleks teadnud, et see on joobnud, mitte haige. Apellatsioonikomiteed võib kasutada vaid siis, kui selle liikmed pole mänguga seotud. Võimalik on asendusliikmete kasutamine.

Asi lõppes esialgu sellega, et Tkatśovi noomiti ja hoiatati (kas ta sellest küll aru sai), lõplik otsus lubati aga teha pärast turniiri lõppu. Esialgu võib ta mängu jätkata. Ei kohtunikule ega korraldajatele saa ette kirjutada, mida nad tegema peavad. Kommentaatorid on vihjanud sellele, et oma maa mängijate eksimustesse suhtutakse Indias palju rangemalt kui välismaalaste omadesse. Muidugi oli kohtunikul võimalus ka kohe kasutada mängija võistlustelt kõrvaldamist kui üht art. 13.4 ettenähtud karistusviisidest.
Male prestiiźile see partii midagi positiivset ei lisanud, malekohtunike omale ka arvatavasti mitte.
Lembit

Kommentaare ei ole: