pühapäev, 13. september 2009

Korraks veel Calcuttasse

Muidugi ei vääri mingi 15-käiguline ja pealegi üsna ebamääraselt lõppenud partii sedavõrd tähelepanu, et selle juurde uuesti tagasi pöörduda. Vahepeal on Calcutta turniir otsa saanud, Le Quang Liem võitjaks tulnud, lõpuni vapralt vastu pidanud Tkatśov aga jäänud 42. kohale. Mis muidugi ei takista president Iljumźinovil talle oma äravalitute nimekirjas kohta säilitada.
Küll on aga omapoolse selgitusega välja tulnud keemiaprofessorist peakohtunik Anantharam, kes teatab, et mingisugust määrustevastast abi Tkatśovi äratamisel ei kasutatud. Tema vastane Kumar olevat öelnud, et ta saab väga harva nii kõrge reitinguga mängijaga kokku ja ei taha seda võimalust kasutamata jätta. Ja siis olevat apellatsioonikomiteesse kuuluv Mamedjarov ringi jalutanud ja ülesajamise enda hooleks võtnud.

Toiminud olevat ta vaid RC esimehe Gijsseni soovituste järgi. Nimelt on a. 2000 Chesscafes tõepoolest analüüsitud üht juhtumit Inglise meeskonnavõistlustelt, kus keegi hakanud keset vooru norskama ning siis üks meeskonnakaaslane olevat meest müksanud. See ärganud üles ja jätkanud mängu. Küsiti, kas see on sama, kui oleks viidatud määrustevastasele käigule või noolekese langemisele. Geurt tsiteeris tookord küll artikleid 13.6 ja 13.7, mille järgi kohtunik ega teised mängijad ei tohi partii käiku sekkuda, leidis aga, et norskamine võis häirida vastasmängijat ja selle vältimiseks oli äratamine ainus võimalus. Nii et tema ei karistaks ühtki äratajat.
India kohtunik leidis, et ka Calcuttas toimis ta täielikult artikli 13.2 järgi, tagades head mängutingimused.

Ilmselt peab kohtunik lähtuma eelkõige siiski koodeksis kirjapandust, mitte selle tõlgendustest, lähtugu need kasvõi RC esimehelt. Pealegi puudutas too vana kommentaar vaid üht erijuhtumit, kus tegu mängija norskamisega, mis tõepoolest mängukaaslasi võis segada.
Oma kartoteeki olen aga kirjutanud Chesscafest ka hilisema juhtumi (oktoober 2004) Kanada meistrivõistlustelt: Joobes mängija jäi rohkem kui tunniks magama. Naaber äratas ta, kui kellale oli jäänud alla 10 minuti. Mees käis tualetis ja jätkas mängu. Vahepeal olid mõned mängijad protesteerinud välise sekkumise vastu. Peakohtunik andis mängijale võidu, turniiri apellatsioonikomitee laskis aga samast seisust edasi mängida. Vastasmängija andis nüüd protestiks partii alla. Maleföderatsiooni apellatsioonikomitee muutis aga turniirikomitee otsuse ja kaotuse sai mängija.
Geurt kirjutas tookord, et koodeks ei anna küll vastust, aga kohtunik peab tagama, et kõiki partiisid mängitaks korrektselt ja tulemustele jõutaks normaalsete vahenditega. Ülesäratamise vastu võis aga igal juhul protestida.

Vahepeal on Calcutta juhtum ka internetis elavat arutlust leidnud. Ega kohtuniku (ja sellega kaudselt ka Tkatśovi) toetajaid palju pole. Ainult üks prantslane toob vabanduseks pika õhusõidu ja ajavahe ning eufooria, millesse Tkatśov sattus pärast Prantsusmaa meistrivõistlustel 18 punkti võrra tõusnud reitingut. Üks śotlane leiab, et terve mõistus on koodeksiartiklitest tähtsam ning äratada tuleks alati, sest ei tea ju kellegi tervislikku seisundit. Ainult IA Petrov Bulgaariast leiab, et peakohtunik olevat toiminud parimal võimalikul moel ning peab selle kinnituseks vajalikuks tsiteerida kogu koodeksi eessõna.

Enamus ülejäänutest on nii Tkatśovi kui ka peakohtuniku suhtes selgelt negatiivselt meelestatud. Kõige teravamalt on end väljendanud turniiril osalenud GM Short. Tema arvates ei saa juhtunut võrrelda Inglise 200. a. juhtumiga. Tkatśov ei jäänud lihtsalt magama, vaid oli sügavalt joobes - koomalähedases seisundis, metüülunisuses, nagu ta kirjutab. Selgemat artikli 12.1 rikkumist ei saa olla - Mängijad ei või ette võtta tegevusi, mis kahjustaksid malemängu mainet. Kõige sobivam karistus oleks olnud art. 13.4g järgi võistlustelt kõrvaldamine. See ongi ju sellisteks ekstravagantseteks olukordadeks. Asi mõjunud śokeerivalt rohketele kohalviibinud lastele. Short küsib, kas nii sabki malest sport.

Arutelu käigus leiti, et kuigi võistlused ja nende korraldajad on erinevad, tuleks eksimustele leida tasakaalustatud lähenemine. Võistlustele hilinemise suhtes oleme ju muutunud ülipedantseks. Huvitav, kui palju hilines naiste võistkondlikul MM-il viimase laua võitnud Valentina Gunina partiis INdia vastu. Chessdom.com kirjutas minutist, e3e5.com vaid sekundist. Kuivõrd lõpuks oli kolmel naiskonnal võrdselt matśipunkte, võis see otsustada MM-tiitli.
Lembit

Kommentaare ei ole: