teisipäev, 22. september 2009

Kuidas käia?

Kahel korral on viimases Chesscafes tõstatatud probleeme seoses välkpartiides juhtunuga.
Üks Kolumbia maletaja väidab, et neil on kohtunikud erineval seisukohal, kuidas ikkagi peaks etturi muundamist teostama. Õige on kindlasti moodus, kus ettur viiakse 8. reale, asendatakse seal mingi malendiga ja vajutatakse siis kella. Aga kas võib ka nii, et etturit 8. reale ei viidagi, vaid võetakse see lihtsalt 7. realt ära ja siis pannakse uus malend 8. reale? Või tuleb see lugeda määrustevastaseks käiguks?

Mitmetes mullustes kommentaarides (3. VIII Kui alustada teistpidi?, 19. X Juba kirjutatule kinnituseks, 27. X Kas muuta reegleid) käsitlesime meiegi seda teemat.
Koodeksi art. 3.7e ütleb: Kui ettur jõuab oma algseisust kõige kaugemale reale, tuleb see sama käigu osana samal väljal asendada... Ka art. 4.6c kõneleb muundumisväljale jõudnud etturist. Ometi pole tavaliselt peetud tingimata kohustuslikuks, et ettur sinna tõepoolest pandaks. Chesscafe oktoobriveerus kirjutas Geurt, et üldiselt on aktsepteeritud, et kõigepealt pannakse lipp e8 ja alles siis võetakse ettur e7-lt ära.
Umbes samal ajal tuli mehhiklane Walen välja ettepanekuga täiendada art. 3.7 lausega: Muundamise võib teha etturiga käimata, kui seisud enne ja pärast muundamist on korrektsed. Ilmselt jäi see ettepanek aga hiljaks, sest kongress mainitud artiklites midagi ei muutnud. Nii pole endiselt täit juriidilist selgust.

Oleme koos Geurtiga omal ajal isegi MM-matśil etturi lipustumisega hädas olnud. Nähtavasti ei teadnud reeglite peensusi Karpovgi. Igatahes võttis ta 1987 Sevillas ühes partiis oma 7. reale jõudnud etturi ja asendas selle korrapealt naaberväljal lipuga. Elektronseadmed leidsid, et tegemist oli võimatu käiguga. Demonstratsioonilaual küll partii näitamine jätkus, käikude väljatrükkimisest aga keeldus masin sellest peale partii lõpuni kategooriliselt. Nii tekkis rohkesti segadust, muidugi mitte ainult Sevillas. Seepärast programmeeriti hiljem sisse ka etturi eemaldamine 7. realt ja uue malendi panek 8. reale, ilma et ettur oleks pidanud 8. real käima.

Mis on aga pika jutu kokkuvõte? RC esimees kinnitab vaadeldavas veerus, et praegu on mõlemad muundamisviisid aktsepteeritavad. See pole küll koodeks, aga kaalukas sõna siiski.
Ja loomulikult pole nii mitte ainult välgus, vaid kõigis mänguliikides.
Lembit

Kommentaare ei ole: