pühapäev, 16. jaanuar 2011

Kuidas lõpeb partii?

Mängija alistub, aga esitab järgmisel päeval protesti: tulemus ei kehtivat, sest tema partiiprotokolli järgi oli ta vastase kuninga matistanud. Kohtunik protesti vastu ei võtnud, sest mõlemad mängijad olid tulemust juba aktsepteerinud. Kellel oli õigus?
Võtame kodeksi. Art. 5.1a järgi võidab mängija, kes andis vastasmängija kuningale mati, art. 5.1b järgi aga see mängija, kelle vastasmängija teatab, et ta alistub. Art. 7.4a õpetab, et määrustevastase käigu avastamisel partii ajal tuleb taastada seis, mis oli laual vahetult enne vea teket. Art. 8.7 järgi võib isegi partiiprotokolli kantud vale tulemus kehtima jääda, kui kohtunik ei otsusta teisiti.

Niisiis viitab viimati mainitud artikkel sellele, et kohtunik võib partii tulemust muuta. Käike, mis tehti pärast matti, võib lugeda määrustevastasteks. Art. 7.4a antud juhul rakendada ei saa, sest avastus tehti mitte partii ajal, vaid alles pärast selle lõppu.
Peame seega tagasi minema art. 5.1 juurde: matt lõpetab partii. Selle kohta pole vaja esitada mingit taotlust, partii on lihtsalt läbi ja kõik, mis juhtub hiljem, pole enam oluline. Kohtunik taastab partii õige tulemuse, ta võib seda teha nii kaua, kui turniir ikka veel jätkub. Arvesse võib võtta ka seda, kas tegemist oli śveitsi või ringsüsteemis peetud võistlusega ning millal korrektne tulemus avastati.
Ilmselt ei saa alistuda ka siis, kui lauale on tekkinud patt või seis, kus matistamisvõimalused puuduvad.

Teine juhtum. Laual on elementaarne seis: valged Kg4, mustad Kg6 ja Le4. Mustal on küll lipp, aga vaid paar sekundit aega. Seda arvestades teeb valge nüüd võimatu käigu ja mängib Kh4. Loomulikult peaks must sellest teatama ja saama siis 2 minutit aega juurde. Selle asemel käib ta Lg2 patt. Partii loetaksegi nüüd lõppenuks viigiga, sest partii ajal määrustevastast käiku ei märgatud. Art. 5.2a nõuab patiseisu tekitanud käigu määrustepärasust. Laual tehtud viimane käik oligi määrustepärane, küll aga tehti see vastusena määrustevastasele käigule. Küllap viik siin õige lahendus ongi.
Lembit

Kommentaare ei ole: