kolmapäev, 5. september 2012

Koodeks arutlusel

Istanbulis jätkub maleolümpia. Küllap elame siingi kaasa oma naiskonna võitlusele kõrgemate kohtade pärast ja väikeste kogemustega meeskonna rasketele heitlustele. Arvutist on kõik kenasti näha. Samaaegselt on sealsamas käimas teine oluline sündmus - FIDE kongress, mis peab kõige muu kõrval andma meile uue koodeksiteksti. Alates maikuust oleme ka oma veerus  parandusettepanekuid korduvalt käsitlenud. Praegu peaks töö komisjonides peaaegu läbi olema, info on aga veel küllalt tagasihoidlik.

Üht-teist arutletu kohta võib leida näiteks Austraalia lehelt Kevin Bonhami materjalidest. Nii jätab art. 6.7 (6.6?) küll lubatud hilinemisajaks küll endiselt 0 minutit, annab aga kohtunikule endale õiguse partii algusaega edasi lükata, kui ta seda vajalikuks peab. Eriti konkreetne see asi niimoodi küll pole, kogu vastutus jäetakse korraldajatele.

Art. 6.9 mõte  on teatavasti selles, et kui mängijal on aeg läbi, siis on ta üldjuhul partii kaotanud. Nüüd olevat arutusel olnud ettepanek, mille järgi tuleks  teatud seisudes ajaületuse korral siiski fikseerida viik. Need seisud oleksid olnud: kuningas ja kaks ratsut kuninga vastu, kuningas ja oda mistahes jõudude vastu, kuningas ja ratsu mistahes jõudude vastu (ilma etturiteta). See oleks asja liiga keeruliseks ajanud. Matiseisud on ju konstrueeritavad. Ettepanekud lükati siiski tagasi ja asi on seetõttu selgem. Piisab praegusest formuleeringust "ei saa matistada mingi võimaliku käikude seeriaga".

Kiires lõppmängus (kus ju lisasekundeid pole) rakendatavale art. 10.2 oli ettepanek lisada variant, et mängija taotluse alusel võib ta viimasel kahel minutil saada igale käigule lisatuna 5 sekundit, kusjuures  vastasmängija saaks täiendavalt 2 minutit. See variant jääb alles, aga otsustamine on täielikult kohtuniku käes, kes võib oma otsuse tegemise ka endiselt edasi lükata.

Käik loetakse edaspidi sooritatuks mitte ainult siis, kui mängija on pärast käigu tegemist käigustanud vastasmängija kella (art. 6.7a), vaid ka siis, kui ta on laual teinud juba järgmise käigu.
Vaidlused olid olnud ka mobiilihelina reegli (art. 12.3b) üle. Mulle jäi selgusetuks, kas mobiili mittekorrektse väljalülitamise eest võib kohtunik jätta kaotuse fikseerimata.
Kiirpartii on edaspidi selline, kus mänguajaks on 10 - 59 minutit või kus määratud aeg ja 60-kordne lisand kokku mahuvad sellesse vahemikku. Tõepoolest, mis välk on näiteks 14-minutilise mõtlemisajaga partii.

Vaatlesime siin vaid üksikuid juhtumeid ja ka nende puhul pole mul veel kasutada reeglite komitee ametlikke formuleeringuid. Liiati pole see komitee veel lõplik otsustaja. Niisiis oodakem veel. Tõenäoliselt ei kehtestu muudatused ju enne järgmise aasta 1.juulit. Vahepeal saame asjad selgeks.
Lembit

Kommentaare ei ole: