kolmapäev, 8. aprill 2009

Küsivad inglased - 3

Üks valik inglaste kohtunikuküsimusi on meil veel kasutada. Siin nad on:
1. Valgel on jäänud mõtlemisaega 2 min. 30 sek. Ta taotleb viiki käikude väidetava kolmekordse kordumise tõttu, taotlus osutub aga ebaõigeks. Mida teete kellanäitudega?
2. Mängija on hoonest väljunud suitsetamisalale. Vastane kaebab, et mees on mängualalt lahkunud. Kas võtate selle kaebuse arvesse?
3. Kohtunikul on õigus fikseerida partii tulemuseks o : o,5. Millistel järgmistest juhtudest te seda kasutate: a) valgel on aeg läbi, aga mustal jäänud ainult kuningas; b) valge telefon heliseb, aga tal on lipp ja 2 vankrit rohkem; c) valge on korduvalt keeldunud partiiprotokolli kirjutamast, kuna leiab, et must peab alistuma, kuna ta seis on täiesti läbi?
4. Milliseid järgmistest karistustest võib kohtunik rakendada: a) hoiatus, b) partii kaotatuks tunnistamine, c) eksinud mängija poolt partiis saadud punktide arvu vähendamine, d) süüdlase võistlustelt kõrvaldamine, e) eksinud mängija allesjäänud aja vähendamine, f) vastasmängija allesjäänud aja suurendamine?
5. Mitmete viimasel minutil teatavaks saanud loobumiste ja sellest tingitud ümberpaarimiste tõttu algab kell 15 algama pidanud voor 7 minutit hiljem. Mängija A saabub kell 16.03 ja teeb laual oma käigu. 4 minutit hiljem taotleb ta ajavõitu, sest vastast pole 1 tunni möödudes kohal. Tulemuste kastis on aga juba seel, mis teatab, et B on partii võitnud vastase ajaületuse tõttu. Milline on teie otsus?
6. Mida loetakse FIDE võistlustel vastuvõetavaks notatsiooniks: E x E, ef, e x f või e4 x f5?
7. Valge teeb käigu. Must pakub kohe viiki. Valge palub mustal teha käik. Must mõtleb veidi ja leiab siis võidukäigu. Ta võtab viigipakkumise tagasi ja teeb selle käigu. Nüüd taotleb valge viiki, aga must ütleb, et ei saa enam viiki leppida. Milline on teie otsus?
8. Kella vajutades ajab mängija A laual mõned malendid ümber. B seab ühe oma malendi püsti ja A nõuab sellega käiku. B kutsub kohtuniku. Mida teha?
9. Jälgite üht partiid ja näete, et mängija võib peagi ühe etturi lipustada. Tema lipp on veel mängulaual. Milline oleks teie parim tegevusviis?
10. Kohe pärast vastase etturi lipustamist taotleb mängija viiki, kuna 50 käiku on tehtud ühegi löömiseta. Teie otsus?

Ja nüüd siis jällegi vastused:
1. Valgelt tuleb 1 min. 15 sek. ära võtta (allesjäänud aega vähendatakse poole võrra), mustale aga lisatakse 3 minutit (9.5b). Ettevaatust pärast 1. juulit: eksliku taotluse esitajal enam mõtlemisaega ei vähendata.
2. Kaebus on alusetu. Ka suitsetamiskoht mahub mänguala mõistesse. Ainult käigul olles ei tohi mängija mängukohast lahkuda (12.5).
3. Üksiku kuningaga võidupunkti ei saa (6.10).
4. Võimalikud on kõik mainitud karistused (13.4).
5. Mängija B on olnud korrektne. Aega hakatakse lugema mängukorra ettenähtud algusest, nii et saabumisel oli A juba partii kaotanud (6.7).
6. Õigupoolest peaks koodeksile vastav märkimisviis olema hoopis e x f5 (E9).
7. Viigipakkumist tagasi võtta ei saa. See on jõus nii kaua, kuni vastasmängija pole seda suuliselt tagasi lükanud või käima asunud. Seega on partii lõppenud viigiga (9.1a).
8. Mingi malendiga tuleb käia vaid siis, kui seda puudutati käimiskavatsusega (4.3). Mängijale A tuleks seda reeglit meenutada. Inglaste arvates võiks B-le häirimise kompensatsiooniks 2 minutit aega juurde anda.
9. Kohtunik ei peaks mängija taotlust ootama jääma, vaid otsima endale varuks mitu malendit teisest komplektist, nende hulgas muidugi ka lipp.
10. Taotlus tuleb tagasi lükata. Etturikäigust tuleb käikude lugemist uuesti alustada (9.3).
Usun, et võiksime Inglismaal kohtunikueksamile minna küll. Eks ju?
Lembit

Kommentaare ei ole: