reede, 3. aprill 2009

Küsivad inglased

Võtame täna ette küsimustiku "Olete kohtunik", mida inglise kohtunikel on võimalus oma teadmiste kontrollimiseks kasutada. Küsimused pole rasked, kuid nõuavad siiski tähelepanelikkust. Esmakordselt proovides komistasin isegi kusagil. Vast võivad kohtunike seisukohad ja tegutsemisviisid mõnes asjas ka veidi erineda. Kui 8 küsimust 10-st õigesti ära vastata, peaks olema tegemist päris korraliku kohtunikuga, kui on paar õiget vastust vähem, pole ka hullu midagi, aga koodeksit peaks siis küll uuesti lugema. Kuivõrd ehk proovijaid on teisigi, siis jätan vastused lõppu.

Esimeses valikus on aga sellised küsimused:
1. Must sooritas just oma 78. käigu. Ta taotleb viiki, kuna 50 käiku on tehtud ilma ühegi löömise ja etturikäiguta. Mida teete?
2. Mängija kinnitab, et tema järgmise käiguga kordub seis kolmandat korda. Ta küsib teilt nõu, kuidas viiki taotleda. Mida vastate?
3. Jälgite üht tavapartiid. Mängija, kelle kuningas on tules, püüab vangerdada. Mida teete?
4. Ühes tavapartiis mängija vangerdab. Vastasmängija näitab korrektselt, et sellega satub kuningas tulle. Mida teete?
5. Valge ütleb, et pani musta kuningale mati. Must nõustub sellega ja nii fikseeritakse tulemuseks 1:0. Analüüsi käigus selgub, et matti siiski polnud. Mida teete?
6. Ühe pealtvaataja telefon heliseb vooru ajal. Mida teete?
7. Valge on tegemas oma viimast käiku enne ajakontrolli, kui naaberlaua mängijal telefon heliseb. Valge tähelepanu on kõrvale juhitud, ta võpatab ja nooleke tema malekellal kukub enne kellavajutust. Ilmselt panete telefoni omanikule kaotuse, aga mida peaks veel tegema?
8. Millised järgmistest asjaoludest takistavad vangerdust: kuningas on juba käinud, vanker on löögi all, kuningas peaks ületama rünnatud välja, mingi vastasmängija malend seisab kuninga ja vankri vahel?
9. Nädalalõputurniiril alustatakse üht partiid vastupidiste värvidega. Valge märkab seda alles 70 minutit hiljem. Mida teete?
10. Valgel on ajaületuse momendiks laual kuningas ja vanker. Mingit viigitaotlust pole ta esitanud. Missugused malendid peaksid mustal laual olema, et ikkagi viik fikseerida: ainult kuningas, kuningas ja ettur, kuningas ja oda, kuningas ja ratsu, kuningas ja vanker?

Ja nüüd siis vastused:
1. Taotlus tuleb tagasi lükata, sest viiki saab taotleda vaid käigul olles. Reguleerige aegu! (9.3, 9.5).
2. Ütelge, et mängija kirjutaks käigu protokolli ja taotleks siis viiki enne käigu tegemist laual (9.2).
3. Sekkuge ja ütelge, et mängija peab tegema mingi muu kuningakäigu (kui see on võimalik). Ühtlasi lisage vastasmängija allesjäänud ajale 2 minutit (4.4, 7.4)
4. Laske kuningas ja vanker oma kohale tagasi panna ning laske mängijal teha määrustepärane käik (3.8). Inglased keelavad ütelda, et käidaks kuningaga, sest see tähendavat etteütlemist. Kogemusteta mängijale võiks meenutada "puudutatud - käidud" reeglit.
5. Partii lõppes musta alistumisega (5.1b)
6. Saatke pealtvaataja turniirisaalist välja (13.7)
7. Inglased soovitavad anda valgele häirimise eest kompensatsiooniks lisaaega, kuigi see võiks esile kutsuda musta protesti.
8. Ainult vankri tulesolek ei takista vangerdust (3.8)
9. Partiid tuleks jätkata. Inglaste arvates pole vaja osavõtjakaardile teistsuguste värvidega mängimist märkida.
10. Partii lõpeb viigiga, kui vastasmängijal on ainult kuningas või kuningas ja oda (5.2b)
Lembit

Kommentaare ei ole: