esmaspäev, 13. aprill 2009

Paar kiiret lõppmängu

Vaatame paari omal ajal inglaste Arbiting Matters´is avaldatud juhtu. On seise ja olukordi, kus ainuõige lahenduse leidmine on tagantjärele väljaspool mängusaali raske ning kohtuniku otsus võib varieeruda sõltuvalt konkreetsetest tingimustest.

Kiirmale. Valgel on jäänud alla 2 minuti, mustal veel tervelt 12. Valge kutsub kohtuniku ja kurdab, et must ei tee mingeid pingutusi võitmiseks. On samavärviliste odade lõppmäng, kus mõlemal ettureid võrdselt. Kohtuniku järelevalve all mängitakse edasi. Mustal kuningaga läbimurdmine ei õnnestu, siis manööverdab ta tulemusteta oma odaga. Just siis, kui kohtunik kavatseb fikseerida viigi, kaotab must jämeda vea tõttu oma oda. Valgel on nüüd küll võiduseis, aga aega nii vähe, et sellest ei piisaks, et tekitada vabaettur, see lipustada ja veel mattki anda. Käigul on parajasti must.

Kohtunik on nüüd kindlasti probleemi ees. Üks võimalus on eeldada, et valge ikka veel viiki tahab, ja seepärast kuulutadagi partii viigiks. Aga miks mitte oletada, et valge nüüd võidule mängib ja seepärast pole vaja üldse midagi ette võtta. Kui valge nooleke peaks langema, siis jõuab ju viigi fikseerida. Muidugi võiks kohtunik seisata kella ja küsida, kas siis valge ikkagi taotleb viiki. Ilmselt on aga õigem oodata nii kaua, kui tuleb valge käik ja küsida alles siis, millised plaanid valgel on.

Teises kiires lõppmängus on valge etturid h5 ja g6, musta ainus ettur h6, aga peale selle on tal veel mustaväljaline oda. Nüüd on valgel jäänud 10 minutit, mustal ainult 1. Manööverdatakse, valge pakub viiki, must keeldub. Ei mingit progressi. Nüüd pakub must viiki ja valge keeldub. Kui mustal on jäänud vaid mõni sekund, taotleb see kohtunikult viiki, aga taotlust ei rahuldata. Ometi hakkab valgel vastasest kahju ja protokollidesse märgitakse viik.

Kohtunik leidis, et kuna must keeldus viigist niisuguses seisus, kus võitu tegelikult polnud, siis võis ta loota vaid valge suurele veale. Must uskus, et ta ei kaota, järelikult pole edasimängus riski. Kohtunik tõlgendas aga musta käitumist nii, et kui ta ei taha viiki, siis peab ta riskima ka kaotusega. Kui musta nooleke oleks langenud, siis oleks partii tulemuseks fikseeritud 1 : 0.
Lembit

Kommentaare ei ole: