kolmapäev, 24. veebruar 2010

Aeg sai otsa

Kõigepealt kõigile head iseseisvuspäeva.
Aga nüüd siis asja juurde. Chesscafest leiame paar juhtumit välkpartiidest. Kõigepealt mingi väike turniir Itaalias. Must paneb valgele kuningale mati. Kui aga kellad seisma pannakse, selgub, et musta kellal oli nooleke langenud. Valge leidis, et partii lõpetab alles kella seiskamine pärast käigu tegemist, mitte käik ise. Nii taotles ta võitu ikkagi endale. Seda, kas matikäik tehti enne või pärast noolekese langemist, ei saanud kuidagi selgeks teha. Kes üldse peaks pärast matti kellad seisma panema ja kes siis ikkagi võitis?

Art. 6.7a leiame: Partii jooksul seiskab kumbki mängija pärast malelaual oma käigu tegemist oma kella ja käivitab ühtlasi vastasmängija kella... Tema käiku ei loeta sooritatuks, kuni ta pole seda teinud, välja arvatud siis, kui käik lõpetab partii. Kuivõrd matikäiguga partii lõppes, polnud kelli vaja seisata.
Art. 5.1a ütleb: Partii on võitnud mängija, kes andis vastasmängija kuningale mati. Sellega on partii kohe lõppenud. (Sama ütleb art. 5.2 ka pati kohta.) Partii lõpetab ka kahe mängija viikileppimine (art. 5.2c) või jõudmine seisuni, kus matini ei saa jõuda mingi määrustepäraste käikude seeriaga (art. 9.6). Tingimuseks vaid viimase käigu määrustepärasus. Nii et ilma küllaldase järelevalveta mängitavates partiides anname prioriteedi tulele ja matile, mitte noolekese langemisele. Seega must võitis.

Teine juhtum pärineb Indiast. Valge ei märka musta noolekese langemist ja jätkab partiid. Kohtunik muidugi välkpartiisse ei sekku ja laseb edasi mängida, jälgides partiid siiski tähelepanelikult. Äkki on kõik näidud ekraanilt kadunud. Mida siis nüüd teha? Kohtunik ütleb, et musta aeg oli läbi, mängija aga nõuab endale aega juurde.

Kella rivist väljalangemine on muidugi suur õnnetus. Kui kohtunik teab, missugused ajad kellal parajasti olid, siis peaks ta võtma uue kella ja panema sinna senised ajad. Valge ei tohiks aga kella ülesütlemisest kasu saada. Kuivõrd välkmales ei või kohtunik ühe noolekese langemisele reageerida (art. A4d1), ei või ta ka siin mustale kaotust fikseerida. Geurt näeb ainsa lahendusena kummalegi mängijale näiteks 5 sekundit lisaaega ja partiid jätkata. Tõenäoliselt ei luba välkturniiri ajagraafik alustada uut partiid.
Lembit

Kommentaare ei ole: