pühapäev, 7. veebruar 2010

Väike segadus terminitega

Äsjase treenerite seminari ajal kaebasid paar terast osalejat, et reeglites on ilmne vastuolu. Koodeksi art. 12.2 järgi mängijail ei ole lubatud kohtuniku loata mängualalt lahkuda. Samas loetakse üles ka need kohad, mis mahuvad mänguala mõistesse. Nende hulgas on ka suitsetamiseks määratud paik. Aga turniirimääruste art. 10.b ütleb, et väljaspool mänguala tuleb eraldada eriline ala, kus suitsetamine lubatud. Kas siis suitsetamiskoht kuulub mängualasse või mitte? Kindlasti kuulub ja sinna peab pääsema, küll aga siis, kui ise parajasti käigul pole.

Milles siis viga? Koodeks ja turniirimäärused on tõlgitud erinevatel aegadel. Turniirimäärustes puudub süstemaatiline ülevaade turniiriruumidest. Tsiteeritud lauses mängualaks tõlgitu on ingliskeelses originaalis playing area. Ja küllap võikski sellel selline vaste olla. Area on ju üldiselt piirkond, ala, pindala.
Koodeksis on aga asjad täpsemalt paika pandud. Seal esinevad nii playing area kui ka playing venue (venue tähendab tavaliselt toimumispaika). Ja et üht teisest eristada, tõlkisin playing area mängukohaks ja laiem mõiste playing venue sai nüüd vasteks mänguala. Turniirimääruste tekstis playing venue´d ei esine. Kahjuks ma meie kohtunike käsiraamatuga tegeldes tekste omavahel ei võrrelnud. Ja oligi segadus käes. Muide isegi paksus Saagpaki sõnaraamatus pole ei mängukoha ega mänguala ingliskeelseid vasteid, väiksematest sõnastikest rääkimata. Küllap püüan edaspidi olla järjekindlam: playing venue = mänguala, playing area = mängukoht.

Esialgu aga parandagem vastav lause turniirimääruste artiklis 10.b nii: Väljaspool mängukohta tuleb eraldada eriline ala, kus suitsetamine lubatud. Midagi nii selle kui ka teiste turniiril vajalike kohtade kohta leiab kasvõi minu kommentaarist 16. IX 09 Mis ruume vaja?

Kahjuks on kolleegide read jälle hõrenenud. Reedel saadeti Pärnamäel ära Charles-Heino Laes. Kohtunikuna hakkas ta tegutsema 50-ndate aastate algul, jõudis I kategooriani. Muidugi oli ta Eesti 30-40 parema mängija hulka kuuluva meistrikandidaadina ikkagi eelkõige maletaja. Aga veel 90-ndatel aastatelgi võttis ta aktiivselt osa kohtunike seminaridest ja sai endale uue kohtunikulitsentsi. Puhka rahus, Charles!
Lembit

Kommentaare ei ole: