kolmapäev, 20. juuli 2011

Malepäev

Tänase päeva kulutasin küll tervenisti malele. Oli kuu kolmas kolmapäev ja seega Geurti järjekordne kohtunikeveerg Chesscafes. Hädapärast jõudsin selle läbilugemise ja tõlkimisega hakkama saada, kui oli aeg minna malemajja tänavuste Eesti meistrivõistluste avamisele. Muide anti loosimisel igale mängijale Eesti malekohtuniku käsiraamat. Meie tippude reeglitundmisele aitab see kindlasti kaasaJuba esimeses voorus oli mitmeid ägedaid ja pikki partiisid. Ja alles seejärel võisin hakata tegelema oma veeruga nagu igal kolmapäeval, seda üsna keskööni välja.

Chesscafe tänane veerg on jälle pühendatud peamiselt artiklile 10.2. See nõuaks rohkem süvenemist, liiati pole see teema meil eriti aktuaalne, sest enamik kasutatavaid ajakontrolle on sellised, mis igal käigul teatud hulga sekundeid juurde lisavad ja siis ju artikkel 10.2 ei kehti.
Võtame siis kasvõi need materjalid, mis on pühendatud määrustevastastele käikudele.
Neist oli Chesscafes lähemalt juttu aprillis (ka meie 21.IV Uuest Chesscafest). Üldine mõte seal oli, et määrustevastase käigu tegemise eest tegelikult karistust ette nähtud pole, karistatakse selle sooritamise eest (s.t. käigule peab järgnema veel kellavajutus). Nüüd on mõned Itaalia kohtunikud (IA-d nende hulgas)leidnud, et praegused reeglid olevat kahetähenduslikud ja ebaselged. Asja parandamiseks on siis pakutud vastavatest artiklitest mõnede lausete ärajätmist ja teiste sõnade lisamist, üldine mõte aga näib olevat, et kui kiir- ja välkmales jääks kehtima praegune kord (kuigi ettepanekute autorite arvates mõnevõrra selgemas sõnastuses), siis tavamales võiks määrustevastase käigu eest karistuse määrata juba siis, kui kell on veel vajutamata.

Geurt igatahes parandajaid mingil moel ei toeta. Milleks muuta? Artikkel 7.4a ütleb selgelt, et seis tuleb taastada siis, kui määrustevastane käik on sooritatud ning ka 7.4b, mis vahetus seoses a-alapunktiga, ei vaja enam oma teksti sõna "sooritatud". See on endastmõistetav. Nii nagu seegi, et mängija saab esitada mingi taotluse vaid siis, kui tema kell käib, s.t. käigul olles. Nii pole oodata, et praegu kehtiva korraga võrreldes määrustevastaste käikudega toimimisel midagi muutuda võiks.

Aga päris igapäevane võimalik olukord, antud juhul pärinevad näide ja küsimus küll Hollandi regionaalliigast. Valge lööb Kxf3, mis on aga määrustevastane, sest must ettur asub e4. Mõlemad on ajapuuduses, mustal aga võiduseis. Vastase määrustevastasust ta ometi ei märganud, vaid jätkas mängu. Määrustevastane olukord püsis laual paar-kolm käiku, siis tehti selline käik, et lauale saadi jälle määrustepärane seis.
Kohtunik oli parajasti teisi partiisid jälgimas, üks pealtvaataja aga tuli talle määrustevastasusest teatama. Kohtuniku laua juurde jõudes polnud määrustevastasest olukorrast enam jälgegi. Ta laseb partiil jätkuda ega sekku. Kas nii oli õige? Või pidi ta partii katkestama ja määrustevastase käigu üles otsima? Partiiprotokolli enam kumbki pool ei pidanud (ajakontroll oli 1:40 partiile ja 10 sekundit igale käigule) - kas see mõjutas midagi?

Geurt tunnistab, et küsimus on raske. Kas kohtunik peab kõigile pealtvaatajate ütlustele reageerima ja neid tõsiselt võtma? Ta ise poleks igatahes kelli seisanud, vaid oodanud, et ajapuudus läbi saaks või partii mingi teistsuguse pöörde võtaks. Seejärel informeeriks ta mängijaid ja taastaks nende abil partii. Kui tõesti oli tegemist määrustevastasusega, siis näeb edasised toimingud ette artikkel 7. See, kas sel ajal partiiprotokolli peeti või mitte, pole oluline.
Geurt meenutab oma praktikast juhtumit, kus partiisid demonstreeriti elektroonilisel laual. Seal oli asi märksa lihtsam. Arvuti jättis pärast määrustevastasust oma tegevuse pooleli, kohtunikul oli asjast kohe selge pilt ja ta hakkas koodeksi järgi tegutsema.

Olin täiesti ära unustanud, et tegemist oli 20. juuliga - rahvusvahelise malepäevaga. Sellel päeval 87 aastat tagasi loodi FIDE. Mõnda aega oli see päev isegi meie kalendrites ära märgitud. Nüüd pidi Hendrik mulle seda enne kellade käigustamist meelde tuletama, et ma mängijaile ikka õnne sooviksin. Õnne siis ka kõigile meile.
Aga minu arvuti otsustas terve ööpäeva mitte toimida. Nii on selle kommentaari algus ja lõpp kirjutatud erinevatel päevadel.
Lembit

Kommentaare ei ole: