pühapäev, 3. juuli 2011

Kuidas tõkestada pettusi?

Ikka ja jälle vilksatab teateid mitmesugustest pettusejuhtudest turniiridel. Üks mõttetumaist tuli Saksamaa meistrivõistluste viimasest voorust. 23-aastane juuratudeng Natsidis oli selleks ajaks 8 vooruga rahvusvahelise meistri normi juba täitnud. Viimases voorus GM Siebrechtiga mängides kippus ta aga korduvalt teiste mängijate vaateväljast kaduma. Vastase tegid need eemalviibimised üsna närviliseks. Seepärast lõpetas ta partii võimalikult kiiresti viigiga. Kui kohtunik asja uurima hakkas, tunnistas noormees üles, et tema mobiilis oli tugev maleprogramm, mida ta seisu analüüsimiseks oli kasutanud. Milleks küll? Nüüd kõrvaldati mees turniirilt, tühistati täidetud IM norm ja kaheks aastaks peab ta ilmselt sunnitud võistluspausi tegema.

"Petmine" on ka Venemaa kohtunikekogu esimehe Igor Bolotinski artikli pealkiri ühes sealses uues kodulehes. Selles toodud näited pärinevad küll juba varasemast ajast ja on enamasti üldtuntud. Kõigepealt on näiteks Morozevitśi partii Zeljanoviga ühelt MM-eelturniirilt Moskvas, kus viimane I partiis tegi jõupositsioonilt viigi, kui aga M. nõudel teisel päeval ilmusid välja metallidetektorid ja kõrvalistel isikutel kadus juurdepääs tualettidele, kaotas Z. kiiresti.
2003 olevat Venemaa noortevõistlustel Dagomõssis üks papa pääsenud vaevu lintśimisest, kui ta läbi rõduakna poja mängu jälgis, talle aeg-ajalt mingeid märke tegi ja tualetis seletas, kuidas ikkagi mängida tuleb.
2007 MK ajal Hantõ-Mansiiskis olevat Tkatśov- Tśeparinovi partiis teine veel avangustaadiumi ajal 12 korda partii juurest lahkunud ja korrus allpool asunud tualetti läinud. Peakohtunik Gassanov palunud küll oma abilistel asja kontrollida, aga keegi ei saanud ju kabiini minna. Tkatśov avaldanud imestust, aga ei protestinud.

Meenutanud veel Topalovi-Kramniku tualetiskandaali Elistas, jõuabki Bolotinski järeldusele, kus kurja juur peitub. Ühelgi teisel alal ei võivat ju mänguväljakult mängu ajal lahkuda, et suitsetada või käsi pesta. Siit siis Venemaa kohtunikejuhi ettepanek: mängijatel tuleks keelata partii esimese 3 tunni jooksul mänguruumist lahkuda. Selle ajaga peaks partii jõudma juba kesk- või isegi lõppmängu ja probleem poleks enam nii pakiline. On see lahendus? Esimene kommenteerija muide leidis, et pole ju ka ühtki teist ala, kus mängitaks 5 - 8 tundi.

On ilmunud aga ka märksa ulatuslikumaid ettepanekuid. Eelkõige peab märkima chessbase´is avaldatud ettepanekuid FIDE-le:
1. FIDE peab teatama, et võtab meetmeid mistahes pettusekahtluste vältimiseks ja kõigile, kes leitakse partii abil kasutavat välisabi, määratakse karmid karistused.
2. Mängijail soovitatakse keelata tuua mängualale mistahes elektrooilisi seadmeid. Kui mängijal on vaja mingisugust spetsiifilist elektroonilist seadet, näiteks kuulmishäirete puhul, tuleb see kohtuniku ja korraldaja juures eelnevalt registreerida.
3. Kui mängija tabatakse mistahes elektrooniliste seadmete toimetamiselt mängualale, kaotab ta otsekohe partii, vaatamata sellele, kas neid seadmeid saab kasutada käikude edastamiseks või mitte.
4. Mängijate sekundantidel ja saatjatel ei lubata mängusaali siseneda. Seda meedet kasutatakse iga liiki turniiridel.
5. Pealtvaatajaile teatatakse, et nad ei või elektroonilisi seadmeid mängusaali tuua. Mobiilid tuleb välja lülitada ja kui keegi pealtvaatajatest tabatakse mängusaalis mobiiliga tegutsemas, saadetakse ta välja ja talle määratakse suur trahv.
6. Tipptasemel klassikalistes malepartiides ei tohi käigud mängusaalist välja jõuda teatud ajaperioodi jooksul, milleks tavaliselt on 15 minutit nende tegemisest. Eetrisse saadetavatel kiirpartiidel võib seda aega vähendada 5 minutile.
7. Mängusaali kujundades tuleb arvestada, et kaoks visuaalne kontakt mängijate ja pealtvaatajate vahel. See saavutatakse siis, kui lava valgustatakse eredalt ja pealtvaatajate ala hoitakse pimedas (nagu teatris). Vajalik võib olla ka klaassein.
8. Matśide mängijatel võivad privaatsed puhkeruumid olla vaid siis, kui mõlemad mängijad sellega eelnevalt nõustuvad. Tualetid olgu mõlemale mängijale ühised.
9. FIDE peab määratlema pettuses paljastatud mängijatele standardsed karistused, näiteks esimest korda eksinutele 3-aastane turniirimängu keeld ja teisel korral eluaegne keeld.
10. FIDE peab taotlema niisuguse olukorrani jõudmist, kus kõigil tippturniiridel (hiljem aga kõigil turniiridel) oleks kasutusel pettusevastaste meetmete põhiloetelu, et FIDE-lt antud turiirile tunnustust saada.

Milliseid meetmeid rakendada ja milliseid neist efektiivseks pidada, selles suhtes arvamused erinevad. Poleemika näib arenevat näiteks Chessbase´i ja New in Chess´i vahel. Teine neist peab näiteks 15-minutilist ülekannetega viivitamist mõttetuks (see kahjustavat pealtvaatajate ja eriti ajakirjanike huve) ning paneb kõik lootused mobiilide täielikule keelamisele. Kohtunikke oleks vaja aga spetsiaalselt treenida selleks, et nad oskaksid märgata mistahes auditooriumist tulevaid signaale.

Aga kui asi enam-vähem selge ja karistuski määratud, ei või asjale ikkagi punkti panna. Vahepeal oli palju juttu mõne Prantsuse meeskonna mängija poolt kõrvalise abi kasutamisest viimasel maleolümpial (ka meie 27.III Viimati arutletust). Nüüdseks pole kohtunikekogu määratud karmidest karistustest kahe mehe jaoks kolmest enam midagi järele jäänud. Mehed andsid asja Versailles´i I astme kohtusse. See leidis, et Felleri ja Hauchardi kohta langetatud otsuses ei peetud kinni protsessireeglitest ja seetõttu otsus tühistati (kolmas osaline apellatsiooni ei esitanud. Niisiis mängivad mehed tõenäoliselt juba augustis Cannes´is Prantsuse esivõistlustel. Seepärast ei piisa otsuste tegemisel vaid malekoodeksi teadmisest, vaid tuleb ka arvestada, kuidas need sobivad kokku üldkehtivate normidega.
Lembit

Kommentaare ei ole: