pühapäev, 14. august 2011

Kohendage korralikult

Ühel Saksa lehel võeti äsja arutusele selline juhtum: Oled kriitilises seisus ja parajasti süvenenud oma järgmise käigu mõtlemisse, kui vastane ettepoole kummardab, valjusti hüüab: "J´adoube!" (kohendan)ja siis tõepoolest üht nuppu kohendab. Oled häiritud, aga mida teha?
Koodeksi art. 4.2 ütleb, et malendeid võib kohendada käigul olev mängija. Koodeks ei täpsusta, kas kohendada võib ka vastase malendeid või ainult enda omi, kuigi loogiline on, et kohendad vaid enda malendeid. Kabekoodeksis on see muide selgelt ära öeldud. Vastase malendid võid paluda tal endal korda panna.

Kas kohtuniku poole pöördumisel on mõtet? Küllap on.
Art. 12.6: Keelatud on vastasmängijat ükskõik mil moel häirida või segada.
Sinu mõtlemine on ju segatud. Aga mida sa kohtunikult ootad? Kõige tõenäolisemalt valib kohtunik art. 13.4 kõige kergema karistuse - hoiatuse. Aga kohtunik võib ka hinnata rikkumise tõsidust, eriti kui asi toimub ajapuuduses. Seetõttu pole võimatu ka ajalise karistuse rakendamine (13.4b) ja vastasmängijale paari lisaminuti andmine. Aga see sõltub juba kohtuniku otsusest.
Sageli kipuvad malendeid kohendama noored: tehakse hooletu käik laual, vajutatakse kiirelt kella ja siis järgneb kohe: "Kohendan". Ka see, kui kõigepealt käigu teed, seejärel juba käidud malendit samal väljal kohendad ja alles siis kella vajutad, pole tehniliselt päris korrektne, aga vaevalt keegi sellele erilist tähelepanu pöörab. Mõned sõnavõtjad on soovitanud vastasele samamoodi vastata. Sellest küll ilmselt head ei tuleks.

Pikkamööda valgus arutlus laiemaks, käsitledes muidki võimalikke partiiaegseid häirimisi ja seda, kuidas peaks korrektselt partiiprotokolli täitma. Ikka nii, nagu koodeks ette näeb: ikka korrektselt käik-käigult vähemalt siis, kui kellal lisandub iga käiguga 30 sekundit või rohkem. Kui lisand on väiksem või puudub üldse, võib viimasel 5 minutil jätta kirjutamata ja taastada protokoll pärast ajakontrolli möödumist, paludes abiks vastasmängija või kohtuniku oma, kui see on ajapuuduses partiid üles kirjutanud. Osa arutlejaid oli arvamusel, et üleskirjutamisel kasutatavad malendite algustähed peavad tingimata olema pärit ühest FIDE ametlikust keelest, muidu polevat protokoll ametlikult kasutatav. Pole vaja, koodeksi lisa lubab siin kasutada ka esitähti antud maal üldiselt kasutatavatest nimetustest.

Silme ette jäi veel suures ärilehes Forbes ilmunud Alex Knappi artikkel "Inimesed muutuvad males paremaks tänu arvutitele". Sageli on ju väidetud, et reitingutega toimub inflatsioon ja nad ei väljenda enam mängija tegelikku mängutaset. Autor on vastupidisel seisukohal.
Praegu on rohkem suuri maletajaid kui kunagi varem, reitingud on aga stabiilsed ja mängijad muutuvad üha paremaks. 70-ndatel aastatel oli vaid Fischeri ja Karpovi reiting üle 2700, aastal 1981 polnud sellist reitingut aga enam kellelgi. Viimasel aastakümnel on selle piirini küündinud 30 või isegi rohkem mängijat.

Mängutaseme tõusu põhjuseks on arvuti tarkvara areng ja selle üha laialdasem kasutamine. Kui mängid arvutiga, pole vaja malelauda üles panna ja teisi mängijaid otsida. Nii saad sama ajakuluga rohkem mängida. Kui tendents mängutaseme paranemisele jätkub, oleks kümne aasta pärast huvitav jälgida suurmeistri ja parima tarkvara vahelist partiid. Kui inimesed harjutavad rohkem mängu arvutitega, mängivad enam partiisis ja kasutavad male uurimiseks igakülgselt interneti võimalusi, võivad arvutid sattuda inimeste vastu mängides raskustesse - nii järeldab autor.
Lembit

Kommentaare ei ole: