kolmapäev, 13. juuni 2012

Küsivad prantslased

Tavapäraselt peeti Prantsusmaal kevadisi  kohtunikueksameid. Aega oli nagu ikka 2 tundi ja vastustelt oodati põhjendamist. Täna vaatame eksami esimest poolt, kus oli vaja ette kujutada, et toimite kohtunikuna turniiril, kus mõtlemisajaks  poolteist tundi, millele pärast 40. käiku lisandub veel 30 minutit. Kogu aeg on iga käiguga 30 sekundit ajalisa. Niisiis:

1. Turniiri juhendis on kirjas: "Iga mängija, kes ilmub malelaua juurde 30 minutit pärast mänguaja algust, kaotab partii." Üks mängija hilineb 35 minutit, tema vastane on aga valmis mängima. Mida teha?
Fikseerin kaotuse, vastasest asi ei olene (art. 6.6a).

2. Turniir toimub Prantsusmaal, võistlusjuhendis pole aga märgitud, millal hilineja kaotab. -
Prantsuse reeglite järgi on individuaalturniiridel lubatud hilineda 30 minutit. Eestis kehtib üldiselt nulltolerants, kuigi võistlusjuhendis või reglemendis märgituna võib rakendada ka 15-minutilist hilinemisaega (art. 6.6).

3. Partii algab nii, et valge kuningas ja lipp on oma asukoha ära vahetanud. Tehtud on juba mitu käiku, kui mängijad teie poole pöörduvad. - Alustame uut partiid (art. 7.1a).

4. Kaks mängijat on hakanud mängima vastupidiste värvidega. Jällegi on partii algusest mitu käiku möödas. -  Kohtunik otsustab, mida teha (art. 7.2).

5. Märkate, et üks mängija kirjutab käigu üles enne selle tegemist malelaual. -
Ütlen, et nii ei tohi. Jälgin seda mängijat ka edaspidi (art. 8.1).

6. Üks mängija ütleb teile, et tema arvates ei lisa kell iga käiguga ettenähtud 30 sekundit. -
Kontrollin ja kui tõepoolest lisasekundeid ei tule, siis korrigeerin programmi ja annan mängijale täiendavat aega (art. 6.10).

7. Üks mängija viib oma etturi 8.reale ja vajutab kohe seejärel kella. -
Panen lauale seisu enne määrusevastasust ja lisan vastasele täiendavalt 2 minutit (art. 3.7e, 7.4).

8. Mängijal jääb aega 3 minutit, kui ta partii üleskirjutamise lõpetab. -
Ütlen talle, et tuleb kirjutada, sest iga käiguga lisandub ju 30 sekundit (art. 8.4).

9. Mängija mõtleb oma käiku, kui vastane talle viiki pakub. Käigul olev mängija küsib teilt, kas see pakkumine kehtib. - Kehtib küll, kuigi see ei vasta art. 12.6 nõuetele (art. 9.1b).

10. Valged teeevad oma 40. käigu, nii et aega jääb veel mõni sekund. Kui kella vajutatakse, tekib ekraanile näit 0:00. Mida teete? -
Selline näit tähendab mõtlemisaja lõppemist. Fikseerin kaotuse, sest 40. käik jäi sooritamata, kui just selle käiguga ei tekkinud lauale mati- või patiseisu (art. 6.2a, 6.7a).
Saime ju hakkama, eks? Midagi keerulist seekord polnud.
Lembit

Kommentaare ei ole: