pühapäev, 6. veebruar 2011

Kiirturniirid käivad

Eesti Male Toetusühing on pannud aluse kiirmale seeriavõistlusele. Eile mängiti Laagris. Mängijaid peaaegu sada, kolm suurmeistrit ja mitmed meistrid hulgas. Korralduse seisukohalt võin öelda nii Toetusühingule kui ka kohapealsetele tegijatele ainult kiidusõnu. Selline peakski üks korralik kiirturniir olema.
Kohtunikutöö seisukohalt midagi erilist öelda pole. Nägin juba enne turniiri ette, et probleeme võib tulla kellanäitude korrigeerimisega määrustevastaste käikude puhul. Ajakontroll oli küll elementaarne (15 minutit partiile), kuid kiirustades võib ikka mingi numbri valesti seada ja siis tuleb DGT-kelladega algusest peale hakata. Küsisin seepärast kohapeal üsna mitmelt mängijalt ja kohtunikult, kuidas peaksime toimima. Lõpuks jäime ikkagi pidama meie kohtunikekogu soovitusel, et 2-minutiline parandus tuleb teha siis, kui vastasel on jäänud ajakontrollini alla 5 minuti. Ma ei usu, et see oleks päris ideaalne variant, aga liiga palju paralleelselt kasutatavaid reegleid ei või ka olla. Parandus tuleb kindlasti teha teisel kellal.


Eriti palju määrustevastaseid käike polnud ja seetõttu saime hakkama, aga muidugi peaks kohtunik kellade reguleerimist harjutama, eriti kui on tegemist mitmesuguste kellatüüpidega. Ise olin kogu eelmise nädala kabevõistlustel tegelnud vaid Saitekitega. Aga mängijatest sõltumata tekitasid DGT-d ka omalt poolt probleeme, sest mitmel korral asendusid näidud ekraanidel 00-dega ja siis tuli mängijate abil selgusele jõuda, mida võisid need varem näidata. Lubatud hilinemisajaks partiile nägi juhend ette 7 minutit, aga kõik mängijad olid täpselt või peaaegu täpselt laudade taga.
Aga muidu näisid asjad ka kohtunikutöös laabuvat. Sten Kasela on juba kogenud arvutipaarija ja kuigi Nikolai Daniloviga me varem kolleegidena toiminud polnud, siis tegi ka tema kõik, mis vaja.

Juhiksin meie kohtunike tähelepanu ühele uuele internetilehele. FIDE on hakanud looma oma allorganite kodulehti. Äsja avanes lastetöö komisjoni oma, vaid mõned päevad vanem on kohtunikekogu oma arbiters.fide.com. Leiame sealt kõikvõimalikke reegleid ja kohtunike nimekirju, lubatud on avaldada ka vastuseid saabuvatele küsimustele.

Võrreldes varasemaid materjale seal avaldatutega veendusin, et olen maailma viie kõige suurema staaźiga aktiivselt tegutseva rahvusvahelise arbitri seas. Täpsemalt öelda ei saa, sest vigadeta pole ka uued materjalid. Kõige suurem staaź peaks olema juba 1952 (!) IA-ks saanud Paulino Monasteriol Argentiinast. Mul on aga kahtlus, et argentiinlaste endi nimekirjas nii tema kui ka Joaquin Gomezi järel olev rist tähendab hoopis midagi muud. Igatahes polnud kumbagi Argentiina varasemates nimekirjades juba aastaid tagasi. Kanadalane Lyle Graves igatahes 1955.a. kongressil IA-ks ei saanud. Võimalik, et see on hoopis tema sünniaasta. Need numbrid on mitmel teiselgi sassi aetud. On veel kuubalane Alberto Garcia, kes mullu sai juba 100-aastaseks. Tegutseb ta veel? Kunagine hea kolleeg suurmeister Juri Averbahh, tśehhitar Nina Hruskova-Belska, bulgaarlane Asen Ilijev ja śveitslane Hans Seeger on nüüd arvatud passiivsete kohtunike hulka. Jääbki konkurendiks ehk vaid 83-aastane Leonid Levant Iisraelist. Nii, et kes tegelikult on staaźikaim tegutseja? Kunagi kaalus FIDE, kas rohkem kui 70-aastastel IA-del lubada üldse tegutseda. Ettepanek lükati tagasi, aga kindlasti on noorematel kohtunikel palju eeliseid.

Kui aga vigadest kõnelda, siis neid on loomulikult igasuguseid. Hiljuti tuli näiteks üks Tallinna nädalaleht välja väitega, et Karpov olevat Kasparovit võitnud 1985.a. MM-matśis ja seejärel tiitlit kogu aeg edukalt kaitsnud. Nii et Kasparov maailmameistriks ei saanudki? Kui neile kirjutasin, et Moskvas andsin allkirja hoopis teistpidise tulemusega matśiprotokollile, avaldasid nad siiski õienduse.
Lembit

Kommentaare ei ole: