pühapäev, 27. veebruar 2011

Maleinventarist

Üheks uueks artikliks turniirimäärustes on ka maleinventari käsitlev. Järjekorranumbriks on sellel 10. Aga sisu on sel enam-vähem selline:
a) Kus võimalik, tuleb maailma ja kontinendi meistrivõistlustel kasutada puust malelaudu. Teistel FIDE-s registreeritud võistlustel on soovitatavad puust, plastmassist või kartongist valmistatavad malelauad. Igal juhul peab laud olema paindumatu. Laud võib samuti olla kivist või marmorist sobiva heleda ja tumeda värvusega, tingimusel, et peakohtunik peab seda vastuvõetavaks. Piisava kontrastsusega loomulikku puitu, näiteks kaske, vahtrat või euroopa saart kreeka pähkli, tiikpuu, pöögi jne. vastu võib samuti malelaudadeks kasutada, kui neil on tuhm või neutraalne viimistlus ja nad kunagi ei läigi. Lisaks loomulikele värvidele võib malelaua väljadeks kasutada kombinatsioone sellistest värvidest nagu pruun, roheline või väga hele kollakaspruun ning valge, kreemjas, koltunud valge elevandiluuvärv, tuhmkollane jne. Viidates artiklile 2.2 peab väli olema 2 korda suurem etturi aluse diameetrist. On soovitav, et välja suuruseks oleks 5,5 cm. Malelaua võib paigutada sobiva kõrgusega mugava laua sisse, kui laud ja malelaud on teineteisest eraldi.

b) Kui kasutatakse mehaanilisi malekelli, peab neil olema seade, mis täpselt signaliseerib, millal tunniosuti näitab täistunde. Neil peab olema nooleke, mis oleks kinnitatud nii, et selle langemist oleks selgelt näha, aidates kohtunikel ja mängijatel aega kontrollida. Kell ei tohi läikida, mis võiks teha selle nägemise raskeks. See peab käima nii vaikselt kui võimalik, et mitte häirida mängijat partii ajal.

c) Kui kasutatakse elektroonilisi malekelli, peavad need toimima täies vastavuses FIDE malekoodeksiga.
1) Kuvar peab kogu aeg näitama aega, mis mängijal on kasutada järgmise käigu tegemiseks. 2) Kuvarid peavad olema loetavad vähemalt 3 meetri kauguselt.
3) Mängijal peab olema vähemalt 10 meetri kauguselt selgelt näha, kumb kell käib.
4) Ajakontrolli möödumisel peab märk kuvaril andma selge signaali, kumb mängija läbis ajalimiidi esimesena.
5) Patareiga töötavatel kelladel peab olema viide nõrgale patareile.
6) Viite ilmumisel lõpukorral olevale patareile peab kell jätkama veatut toimimist vähemalt 10 tundi.
7) Erilist tähelepanu tuleb pöörata korrektsele teatamisele mööduvatest ajakontrollidest.
8) Akumuleeriva või viivitusega ajasüsteemide puhul ei tohi kell lisada mingit lisaaega, kui mängija läbib viimase ajakontrolli.
9) Ajakaristuste puhul peab olema võimalik, et kohtunik teostaks aja ja käiguloenduri korrigeerimise 60 sekundiga.
10) Peab olema võimatu kustutada või muuta andmeid kuvaril lihtsa menetlusega.
11) Kellal peab olema lühike kasutaja manuaal. FIDE võistlustel kasutatavatel elektroonilistel malekelladel peab olema FIDE tehnilise komisjoni heakskiit.
d) Sama tüüpi kelli tuleb kasutada kogu turniiri jooksul.
Lembit

Kommentaare ei ole: