kolmapäev, 23. veebruar 2011

Mängusaalist

Nii nagu malekoodeksit on ka FIDE turniirimäärusi viimasel ajal regulaarselt muutma hakatud. Nii tehti seda ka sügisesel kongressil. Sellist kohustuslikku mõju nagu koodeksil neil pole, tingimata tuleb neist kinni pidada FIDE enda korraldatud võistlustel, reitinguturniiridel on neil juba soovitav iseloom. Uues tekstis on millegipärast ära jäetud komajärgne osa lausest FIDE turniirimäärusi tuleb kasutada seoses malekoodeksiga, mis pole nendega mingil moel vastuolus. Mida rohkem neid järgida saab, seda parem siiski.
Viimasel kongressil lisati juurde kaks uut artiklit: mängusaali ettevalmistamisest ja maleinventarist. Ega neis sisalduv päris uus ole, muudes materjalides on need asjad enam-vähem kirjas olnud ka varem. Omajagu muudatusi on tehtud ka kõigis teistes artiklites. Niisiis uue teksti 9. artikkel Mängusaali ettevalmistamine.

a) Valgustusel tuleks kasutada norme, mis on sarnased eksamitel kasutatavatega. Piisav on ligikaudu 800 luumenit. Valgustus ei tohi heita varje ega koondada valgust üksikutesse punktidesse, mis peegelduksid malenditelt. Hoiduge otsesest päikesevalgusest, eriti kui see mängu jooksul varieerub.
b) Kui võimalik, peaks saali põrand olema vaibaga kaetud. Kui see on võimatu, võib osutuda vajalikuks paluda mängijaid mitte kanda kõva tallaga kingi.
c) Tualetiseadmeid tuleb väga hoolikalt kontrollida.

d) Kõrgetasemelisel võistlusel peab iga mängija kasutuses olema 4,5 ruutmeetrit pinda. Madalamal tasemel piisab 2 ruutmeetrist. Partiisid ei tohi paigutada ustele liiga lähedale. Mängijate ridade vahel peab olema vähemalt 2,5 meetrit. Parem on mitte paigutada mängijaid pikkadesse katkestamata ridadesse. Kus võimalik, peaksi mängijad mängima omaette laudadel.
e) Malemänguks kasutatava laua pikkus peaks olema vähemalt 2 korda suurem malelaua pikkusest ja laius 15-20 cm suurem kui malelaual. Laua soovitatav suurus on 100/120 x 80/83 cm. Laua kõrgus peaks olema 74 cm ja toolid peaksid olema mängijatele mugavad. Erilist tähelepanu tuleb pöörata lastevõistlustele. Tuleb vältida igasugust müra toolide liigutamisel.
f) Mõlema mängija mängutingimused peavad olema samasugused. Kui võimalik, peaksid ühesugused olema kõigi mängijate tingimused.

Ühes teises peatükis on vooru alguse kohta öeldud: FIDE võistlustel, kus on rohkem kui 30 mängijat, tuleb mängusaali paigutada suur sekundite tagurpidi-lugemise seade. Alla 30 mängijaga FIDE võistlustel tuleb mikrofoni kaudu teatada 5 minutit enne vooru algust ja uuesti 1 minut enne algust.
Lembit

Kommentaare ei ole: